Акценти
Начало / Общество / Операторите, използващи органични разтворители, трябва да се отчетат до края на март

Операторите, използващи органични разтворители, трябва да се отчетат до края на март

РИОСВ- Плевен напомня на всички стопански субекти, извършващи дейности, свързани с употреба на органични разтворители и/или смеси съдържащи органични разтворители, че консумацията им подлежи на отчет и контрол. Дейностите, попадащи в обхвата на наредбата, са описани в Приложение №1, като най-широко разпространените от тях са: нанасяне на покрития (грундиране, боядисване, лакиране, отпечатване и др.) върху дърво, метал, хартия, текстил и др.; импрегниране , ламиниране, слепване; почистване на продукти с препарати, съдържащи ЛОС; производство на бои, лепила, мастила, обувки, фармацевтични продукти, извличане на растителни и животински мазнини, обработка на кожи и др.; дълбок печат, флексопечат върху хартия или текстил и др.
Операторите, чиято дейност попада в обхвата на Наредба №7, в срок до 31.03.2016 г. са длъжни да представят информация за консумацията и вложените през 2015г. количества органичен разтворители. Примерен образец на информацията, съдържащ всички необходими данни, както и указания за попълването му може да бъде намерен тук. Ако консумацията на органичен разтворител превишава праговата стойност, определена за съответния вид дейност в приложение № 2 на Наредба№ 7/23 окт. 2003 г., операторът е длъжен да представи План за управление на разтворителите (ПУР) в съответствие с изискванията на чл. 20 от същата наредба в същия срок – до 31.03.2016 г.
За въпроси и консултации заинтересованите могат да се обръщат към инж.Юлияна Резашка – ст. експерт ЛОС на телефони 064/806 978 и 0878186725.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...