Акценти
Начало / Общество / Опасна съборетина до ПГ по облекло и текстил се превърна в тоалетна

Опасна съборетина до ПГ по облекло и текстил се превърна в тоалетна

Опасната съборетина до Професионалната гимназия по облекло и текстил се е превърнала в градска тоалетна и бунище, видя репортер на infopleven. От постройката в центъра на Плевен се носи отблъскваща миризма от метри, а стените й заплашват да се срутят скоро. Всeвъзможни боклуци пък допълват пейзажа. Съборетината се намира в непосредствена близост до сградата на гимназията. Между двете сгради има тясно пространство, което извежда на улица „Ангел Кънчев”.

„Нашите ученици са инструктирани да не минават от там и те го спазват. Но потокът от граждани е много интензивен“, коментира Иваничка Йончева, директор на гимназията. Загрижена за безопасността на плевенчани, тя е разпоредила с големи букви на постройката да се изпише „Не минавай!”.  Това обаче не смущава преминаващите, които не намаляват, коментира тя.

Постройката се използва и като градска тоалетна, независимо от това, че няма врата, коментираха очевидци. Ползващите „заведението” дори се изчаквали търпеливо, за да облекчат биологичните си нужди.Елементарната логика подсказва, че опасната сграда с нелицеприятни вид и предназначение е редно да бъде съборена. И тук възниква проблемът. „Сградата не е наша собственост от 1994 година. Тя не е описана в новия Акт за държавна собственост № 4218/05.03.2007 г., поясни директорката. Следователно и ангажиментът по отстраняването на постройката не е на училищното ръководство, допълни тя.

През миналата 2012 година комисия от Община Плевен извършва проверка по случая и издава констативен протокол от 06.07.2012 г. и Заповед РД12-123/01.03.2013 за премахване на постройката от 23, 75 кв. м, подписана от зам.-кмета Трифон Иванов. Огледът на сградата установява, че „тя е негодна за ползване, опасна е за живота и здравето на гражданите, вредна в санитарно-хигиенно отношение. Сградата трябва да се премахне.”

Срокът за изпълнение на Заповедта е един месец след връчването й. В противен случай се предвижда глоба в размер от 1000 до 5000 лева. Протоколът и заповедта са връчени на Йончева година по-късно – едва през март 2013 година. Директорката веднага реагира и се срещна с арх. Трифон Иванов. Той я посъветвал да напише възражение, в което да посочи фактите и защо събарянето на сградата не е нейно правомощие. Възражението е написано на 14. 04. 2013 г, адресирано е до арх. Трифон Иванов и в него е  посочено, че Професионалната гимназия по облекло и текстил не е собственик на посочената сграда след Регулационния план, утвърден със Заповед РД-12-2002/1994 г., и не може да вземе отношение по въпроса. Възражението й обаче остава без реакция. След по-малко от месец – на 10.04.2013 г., тя пише ново писмо възражение – този път до кмета на Плевен проф. Димитър Стойков, в което изтъква, че състоянието на сградата е критично и опасно. Отново отговор и реакция няма.

Следват две посещения при зам.-областния управител Тошко Гетов. Той реагира веднага и провежда разговори с компетентни лица от Община Плевен, от които получава уверението, че ще вземат отношение по въпроса – реакция обаче не последвала. И така до днес – дни преди откриването на учебната година. Дано нужните действия не бъдат предприети, когато стане прекалено късно.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...