Начало / Общество / Онлайн брошура по европроект представя 42 Истории на доброто по време на COVID кризата

Онлайн брошура по европроект представя 42 Истории на доброто по време на COVID кризата

Готова е онлайн брошурата „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ по проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ (Manage the COVID crisis with Care, reasOn, Values, unIty, solidarity; Acronym: Care on).

Проектът се финансира от програма „Европа за гражданите“ на Европейския съюз, Направление 2: „Демократична ангажираност и гражданско участие“, Мярка 2.3 „Проекти на гражданското общество“. Координатор е фондация „Съвременна плевенска медия“, Плевен, България. Партньори са организации от още 7 европейски държави: ASOCIACIÓN DE INNOVACIÓN FORMACIÓN Y EMPLEO PARA EL DESARROLLO SOSTENIBLE (AIFED), Гранада, Испания; EDUCOMMART, Атина, Гърция; JUGEND-& KULTURPROJEKT EV, Дрезден, Германия, MINORITY & LOCAL MEDIA DEVELOPMENT CENTER (MLMDC), Нови Сад, Сърбия; SPIRALIS, Прага, Чехия; OPEN LITHUANIA FOUNDATION (OLF), Вилнюс, Литва и 36,6 CENTRUM KOMPETENCJI, Лодз, Полша.

COVID кризата няма да премине скоро. Искаме с резултатите от дейностите по проект „Да управляваме COVID кризата с грижа, разум, ценности, единство, солидарност“ да допълним SWOT анализа на този процес. Да отбележим грешките и пропуските, но да видим какви са изводите и поуките, посочват организаторите.

В центъра на този проект е поставен Човекът: лекар, мениджър, учител, творец, родител, безработен, млад и стар, убеден европеец или евроскептик. Участниците в консорциума по проекта се вслушват внимателно в гласа на всички, за да го направят ясен и достигащ до милиони граждани на Европейския съюз. За целта са проведени 10 тематични дебата под наслов „Уроците на кризата“. На тях с различни целеви групи са обсъдени поуките за културния и за социалния сектор, за образованието, хората с увреждания, младите хора, семействата, бизнеса, медиите, здравеопазването.

В резултат на дискусиите по време на дебатите и на мащабна изследователска работа са събрани 42 разказа от 8 държави: България, Германия, Гърция, Испания, Литва, Полша, Сърбия и Чехия. Те са оформени в онлайн брошура на английски език. „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ съдържа снимки, видеозаписи и истории за помощ и съпричастност, лично преживяно, добри практики от опита на лекари, НПО, общности, градове и държави.

В нея ще намерите много лични, човешки истории, някои от тях – известни, други – за „малки“ герои, останали извън светлините на прожекторите.

Тази брошура хвърля светлина върху ежедневното тихо правене на добрини, което вярваме, че е по-заразно дори от вируса.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...