Акценти
Начало / Здравеопазване / Омбудсманът спира преместването на 12 деца в ЦНСТ в Плевен

Омбудсманът спира преместването на 12 деца в ЦНСТ в Плевен

Омбудсманът Мая Манолова ще изготви незабавно препоръка до Агенцията за социално подпомагане да се спрат действията на Регионална дирекция ”Социално подпомагане” за извеждане от Дома за медико-социални грижи в Плевен на  12 деца, за да бъдат настанени в Център за настаняване от семеен тип. Това стана ясно на пресконференция на Мая Манолова, която има приемен ден за граждани днес в Плевен.

По думите на омбудсмана извеждането на децата от Дома ги обрича на смърт, защото те са с тежки увреждания и имат нужда от 24-часова грижа от специалисти – лекари, кинезитерапевти, психолози, медицински сестри. Докато в ЦНСТ те ще бъдат поверени на грижата само на една медицинска сестра, общ персонал  и на общопрактикуващ, лекар, който ще ги прибави към своята практика, обясни Манолова.

Тя отправи препоръка към „всеки, който има подобни авангардни идеи”  да не работи по документи, а лично да проверява на място как точно стоят нещата. Омбудсманът отправи съвет  към директора на РД „Социално подпомагане” да види 12-те деца, които са определени за изваждане от Дома и да прецени дали ще е в техен интерес настаняването им в къщичките от семеен тип.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...