Акценти
Начало / Общество / ОЛАФ започва проверка в Община Плевен, твърдят от гражданско сдружение, в Общината няма такава официлно постъпила информация

ОЛАФ започва проверка в Община Плевен, твърдят от гражданско сдружение, в Общината няма такава официлно постъпила информация

крепост "Сторгозия"

Европейската служба за бора с измамите /ОЛАФ/ започва проверка в Община Плевен във връзка с подадени сигнали за нарушения по европроекта „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен”, информират с писмо до медиите от сдружение „Граждански контрол“. По проекта бяха извършени ремонтни и реставрационни дейности на водещата атракция – Панорама „Плевенска епопея 1877” в Скобелев парк, античната римска крепост „Сторгозия” в  парк Кайлъка и историческия каменен мост на река Вит при село Ясен, заедно с Паметника на победата. Подалите сигнала от сдружение „Граждански контрол” твърдят, че при изпълнение на проекта е сключен договор с фирми-подизпълнители, въпреки изричното условие да не бъдат наемани такива.

Става въпрос за  пазарджишката фирма „Термикс ЕС“ ООД,  с която кметът проф. Димитър Стойков е подписал договор за дейностите по античната римска крепост „Сторгозия” в Кайлъка. Същата фирма обаче е наела фирми-подизпълнители в нарушение на договора, в който е посочен, че основният изпълнител няма право да възлага поръчката на трети лица.

Сигналът е подаден през ноември миналата година до дирекция АФКОС към МВР, вътрешния министър Цветлин Йовчев, правосъдния Зинаида Златанова и до Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ към МРРБ. След разследването от българска страна, от АФКОС препращат случая на ОЛАФ. При доказване на нарушенията, ще последват сериозни финансови санкции и търсене на наказателна отговорност от виновните по случая лица, твърдят от сдружение „Граждански контрол”.

От Община Плевен заявиха, че няма такава  официално постъпила информация за подобна проверка от ОЛАФ.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...