Акценти
Начало / Крими / Окончателна присъда от 12 години за убиеца от Николаево

Окончателна присъда от 12 години за убиеца от Николаево

Върховният касационен съд на Република България потвърди произнесената от Окръжен съд – гр. Плевен осъдителна присъда срещу Лилко А. за извършено от него убийство. На осъдения е наложено наказание 12 години „Лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Присъдата е постановена по внесен от Окръжна прокуратура – гр. Плевен обвинителен акт срещу Лилко А. от село Николаево за това, че на 17.12.2014г. в същото село отнел от владението на пострадалия Дечо Д. движими вещи: три пакета кафе, чанта от плат, пакет обикновени вафли, чифт мъжки чорапи, катинар с ключ, мобилен апарат марка „Нокия“, кухненски нож и сумата от четири лева на монети на обща стойност 46.44лв., като употребил затова сила и грабежа е придружен с убийство.

Пострадалият Дечо Д. бил пенсионер и отишъл да живее в село Николаево, където имал наследствен имот – къща с двор. Осъденият Лилко А., който по време на извършване на деянието бил на 17 години, живеел в същото село заедно с брат си, снаха си, нейните деца и сестрите си. Той не работел, не учел, понеже бил изключен от местното училище и същата година бил освободен от интернат.

Около 14 часа в деня на престъплението осъденият минал покрай дома на пострадалия. Огледал имота и решил, че вътре няма никого и може да извърши кражба на железа, ако намери такива. До този момент Лилко не бил влизал вътре и не знаел кой живее в имота. Прескочил портата и тръгнал към лятната кухня. Погледнал през прозореца, не видял никого и решил да влезе в сградата и да извърши кражба. След като влязъл в дясната стая след коридора, видял възрастен човек, който го издърпал за едното рамо. Подсъдимият и пострадалият стояли един срещу друг, а зад Дечо Д. било разположено леглото му. Внезапно осъденият Лилко нанесъл на пострадалия силен юмручен удар с дясна ръка в областта на предната странична страна на шията. От силата на удара пострадалият паднал на леглото по гръб. Осъденият се качил върху леглото, застанал зад тялото на пострадалия, прекарал лявата си ръка сгъната в лакета под гърлото му и започнал да го задуши. Пострадалият се съпротивлявал и викал. Осъденият продължил, докато пострадалият постепенно престанал да вика и да се движи, а от устата му излязла пяна. Лилко решил, че сърцето на пострадалия е престанало да бие, след което положил тялото му върху леглото, завил го със завивките, за да имитира, че е заспал. След това отишъл в съседната и взел описаните по-горе вещи. След това тръгнал да излиза, затворил всички врати, заключил и напуснал имота.

Присъдата е окончателна и приведена в изпълнение.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...