Акценти
Начало / Култура / Около 400 души се включват във фестивала „Любимото ми хорце” тази събота

Около 400 души се включват във фестивала „Любимото ми хорце” тази събота

Около 400 души от 15 колектива за народни танци се очаква да се включат в Първото издание на Националния фестивал за народни хора „Любимото ми хорце”, което ще се проведе в Плевен. За това информира на пресконференция Джейлян Демирев, ръководител на Клуб „Северняците” и организатор на фестивала. В последните години българският танцов фолклор е във възход и за радост на много колеги, така наречените клубове за български хора спомагат най-вече за този възход. Всяко хоро, от различните региони, носи своя специфичен стил и характер и именно това е една от причините за организирането на фестивала, сподели Демирев по повод предстоящото мероприятие.
То ще се проведе на 6 юни в Летния театър, а в него участие ще вземат колективи от Етрополе, София, Самоков, Пордим, Сухиндол, Левски, Павликени, Драганово, Ловеч и разбира се, Плевен. На местно ниво освен „Северняците“, още един клуб ще представя града ни.
Фестивалът няма конкурсен характер и според Демирев именно така се показва цялата красота на танца. Това не е фестивал за професионалисти и не е необходимо да има конкурсен характер, а и целта на мероприятието е популяризиране на фолклора. Организаторът на фестивала допълни, че е подготвил подарък за спомен за всеки един от участниците.
Клубовете, заявили участие, ще се представят с по 2-3 танца от различни региони на страната. Програмата ще открият „Северняците“, а за нейното закриване на сцената ще излязат децата от СОУ „Стоян Заимов“ с ръководител Албена Кръстева.
Фестивалът ще започне в 10 часа, като за желаещите да го посетят, е подсигурен транспорт. От спирката на гарата ще тръгнат автобуси в 9 и 9:30 часа, които ще минат през града. Автобусите ще бъдат обозначени с табела, че са за фестивала. Входът е свободен, така че няма ограничения за посетителите. В края на програмата автобусите ще се върнат по обратния маршрут до центъра на Плевен. Там ще завърши и празничната програма. Участниците във фестивала ще извият кръшни хора на площада, като всеки желаещ ще може да се включи в танците.
Джейлян Демирев изказа своята благодарност към всички спонсори, без които тази инициатива не би била възможна. Той сподели, че е получил подкрепа както от много местни, така и от спонсори от други градове.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...