Акценти
Начало / Любопитно / Около 100 фотоапарата притежава в колекцията си Асен Рупчев

Около 100 фотоапарата притежава в колекцията си Асен Рупчев

SAM_6738-колекция фотоапарати3

Около 100 фотоапарати има в колекцията си Асен Рупчев от Луковит, значителна част от тях той показва в Плевен на фотоизложбата „Споделени мигове“ в галерия „Илия Бешков“.

10 години са му необходими, за да стигне до тук – събира и купува апарати абсолютно отвсякъде. Успява да ги побере в една стая у дома си, а най-ценните е наредили във витрина. SAM_6742-колекция фотоапарати

Най-старият фотоапарат е от 1920 г. , но най-ценният за събирача е от по-скоро време – той е от 1970 г. и представлява професионален модел със средно форматна камера. Асен Рупчев е притежател и на стари книги, посветени на фотографията.

SAM_6741-колекция фотоапарати

Библиографска рядкост е „Курс по фотография“ от 1904 г. на известния в тези среди Стоян Георгиев. Изданието също може да бъде видяно в галерия „Бешков“. Книгата е продължение на първата част, излязла през 1896 г.

Плевен е третият град, където Асен Рупчев показва колекцията си. Преди това тя е подреждана в родния му Луковит и в Габрово. Мечтата му е да я превърне в пътуваща изложба и за да стане това реалност, той смята да кандидатства с проект за европейско финансиране.

SAM_6740-колекция фотоапарати

SAM_6720

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...