Акценти
Начало / Общество / Одобриха изграждане на Звено за услуги в домашна среда в Червен бряг

Одобриха изграждане на Звено за услуги в домашна среда в Червен бряг

Община Червен бряг получи одобрение по проектно предложение за финансиране по процедура за подбор на проект “Помощ в дома”, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Общата стойност е 244 504,22 лв., продължителността на проекта е 16 месеца, считано от месеците януари и февруари 2013 г. Исканата финансова помощ е 100 % безвъзмездна.

Целта на проекта е да доразвие услугите, предлагани от общински социални услуги – Домашен Социален патронаж Червен бряг, чрез изграждане на Звено за услуги в домашна среда.

Дейностите ще бъдат изпълнявани  на територията на Община Червен бряг.

Обща цел на проекта е изграждане на Звено за комплексни почасови услуги в домашна среда към домашния социален патронаж, които да осигурят подкрепа и социално включване на най-уязвимите социални групи.

Специфична цел е достъп до иновативните социални услуги на нуждаещи се хора в община Червен бряг, създаване на нови работни места в сектора на социалните услуги, повишаване на професионалните умения и мотивация на ангажираните безработни лица в трудоспособна възраст чрез нови и надграждащи обучения.

Основните дейности са подбор и назначаване  на персонала на Звеното за комплексни услуги в домашна среда, след което ще се проведе обучение на назначения персонал за предоставяне на услугата „домашен санитар”. Ще бъде направена оценка на потребностите, както и ще се предоставят почасови комплексни социални услуги в домашна среда.

Ползвателите на комплексните услуги са две групи – самотно живеещи хора на пенсионна възраст и хора с трайни увреждания в трудоспособна и пенсионна възраст.

Целевата група са също безработни в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст или на професионална пенсия за ранно пенсиониране – жители на община Червен бряг.

Предвидено е въвеждането и предоставянето на следните услуги: за лична помощ и за помощ в комунално-битови дейности на общо 100 лица с трайни увреждания и възрастни хора с ограничения или невъзможност да се обслужват сами. Във връзка с това ще бъдат създадени 43 работни места за безработни от Община Червен бряг.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...