Начало / Общество / Одобрени са седем нови специалности за прием в професионални гимназии

Одобрени са седем нови специалности за прием в професионални гимназии

95 са паралелките за прием в държавни и общински училища в Плевенска област през учебната 2012-2013 г., одобрени на работна среща в Министерството на образованието в края на миналата седмица. В средните общообразователни училища в областта с прием след 7 клас са одобрени 21 паралелки – с три повече от миналата година, научихме от началника на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева. В професионалните гимназии също с прием след 7 клас паралелките са увеличени с една и са общо 28.

По-големият брой паралелки е оправдан, като се има предвид, че тази година завършващите 7 клас са с 217 повече.

Завършващите 8 клас в училищата от боластта са 1 342, те ще могат да продължат образованието си в 46 паралелки за професионално образование. За първи път тази година професионално обучение ще се провежда в СОУ. Предложението е на СОУ-то в Гулянци, а специалността е икономика и мениджмънт. Броят на непрофилираните паралелки е 7, а на профилираните – 12. Общо седем са новите специалности в професионалните гимназии, разкрити в девет училища. Нови специалности има и в две СОУ-та.

Според Албена Тотева в план-приема за учебната 2012 – 2013 г. е намерен разумен баланс, като целта е да се запазят професиите и специалностите, които са с традиции за областта. Предложенията са съобразени с общинските и областните политики, изградени върху нуждата на бизнеса от конкретни специалисти, подчерта г-жа Тотева.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...