Акценти
Начало / Култура / Огнян Кузманов откри изложба живопис в галерия „Тихото гнездо” в Балчик

Огнян Кузманов откри изложба живопис в галерия „Тихото гнездо” в Балчик

Огнян Кузманов

Плевенският художник Огнян Кузманов откри изложба живопис в галерия „Тихото гнездо”, намираща се в Културен център „Двореца” в град Балчик. Събитието се състоя вчера, 3 юли, от 17 часа. Домакините на събитието, посетено от компетентна публика, представят автора като „бързащия експериментатор, реален модернист на собствения си живот, стил и изкуство”.

Огнян Кузманов

Експозицията показва абстрактни работи, пейзажи, портрети, голо женско тяло. „За Огнян Кузманов светът се случва днес, възможно е да се промени привечер, най-вероятно утре ще е друг. Платната му не представят делнична фабула. Рисуваната материя е рефлекс от представи: град като състояние, залез като епилог, море, изтъкано в кобалт от мечти. Композицията е пъзел за пораснали и не сюжетът, а поетиката е послание и обновен образ на реалността. Цветът е най-вече понятие за състояние на мисълта – графитеносив с динамичен контур, който заключва непридвидими съжителства, взрив от виолет и цинобър се възкачва в илюзията за небесна съизмеримост”, анализират организаторите.

Огнян Кузманов

И продължават: „Паралелните понятия “реалност” и “абстракция” съвместяват собствената ни модерност. Днес, в това съжителство, формите и средствата не могат да бъдат предвидени. Трансформирана като нова реалност, абстракцията е посредник между нас, сетивата ни и комплимента на Огнян Кузманов към собствената ни интелигентност.“

Огнян Кузманов

Изложбата ще остане в „Двореца“ до 13 юли, а може да бъде видяна всеки ден от 8:00 до 20:00 ч.

Огнян Кузманов

Снимки: личен архив

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...