Акценти
Начало / Новините в снимки / Обявиха Свети Георги Победоносец за закрилник на Плевен

Обявиха Свети Георги Победоносец за закрилник на Плевен

IMG_9918шествие икона

В днешния празничен ден – 15 май, с благословията на Българската православна църква в лицето на Плевенския митрополит Игнатий, официално беше обявен Свети Георги Победоносец за за.крилник на нашия град.

Церемонията по обяваването започна с водосвет в храма „Св. Николай”, отслужен от митрополит Игнатий и плевенски свещеници за здравето, благополучието и успехите на плевенчани.

IMG_9906Митрополит Игнатий

След което шествие, предвождано от иконата на Св. Георги Победоносец, премина през града и спря на площада, където се проведе тържеството по повод Празника на Плевен.

В шествието се включиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов, народни представители от Плевенски регион. Преди това те присъстваха на водосвета в храм „Св. Николай“. Към шествието се вляха и ученици от плевенски училища, които носеха балони с цветовете на българското знаме и знамето на ЕС. Начело на шествието беше и знамето на Плевен.

IMG_9922шествие

Пред събралите се за празника плевенчани кметът проф. Стойков обяви официално Св. Георги победоносец за закрилник на Плевен. Той припомни факт от историята на града ни , написана от акад. Юрдан Трифонов, според който името на тачения от народа ни светец е носил един от най-големите мъжки манастири, съществувал преди много векове в днешния парк Кайлъка. „Това име  носи и един от най-свидните ни символи – параклисът-мавзолей, вграден в герба на Плевен. На 6 май честваме Деня на храбростта и на българската армия. Градът ни винаги е бил символ на героизма с Плевенската епопея и горд с подвизите на Девета плевенска дивизия и Четвърти пехотен плевенски полк. Св. Георги е  покровител на земеделието, а Плевен е благословен със своя чернозем и щедростта на слънцето.  Нека Св. Георги Победоносец бди над всички нас, нека ни обединява в мислите и ни води в делата”, каза кметът преди да се обърне с поздрав към плевенчани по повод днешния Празник на града.

IMG_9917шествие

IMG_9927шествие

IMG_9921шествие

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...