Акценти
Начало / Култура / Обявиха Програмата за празника на Плевен

Обявиха Програмата за празника на Плевен

Празничните прояви за Деня на Плевен ще започнат на 8 май с  изложба „Духа на Апостола” по повод 150 г. от създаването в Плевен на първия частен революционен комитет от Левски. Тя ще бъде открита в 16.30 часа в Регионалния исторически музей. По-рано, в 11 часа в Регионалния музей ще започне Национална кръгла маса с научен ръководител проф. Пламен Митев. Основен докладчик ще е акад. Константин Косев. Очаква се научният форум да се превърне в своеобразен исторически двубой по темата за създаването на революционния комитет в Плевен от Васил Левски.

На 9 май в Арт център Плевен изложба живопис ще открие плевенския художник  Стилиян Атанасов. Откриването е от 18 ч

На 10 май, в 18.30 ч. на пл. „Възраждане” ще започне празнично шествие и представяне на участниците в Третия национален студентски фестивал на медицинските университети.

Веднага след пъстрия карнавал на централния площад ще започне концерт на Северняшкия ансамбъл и ансамбъл Тракия. Началото е от  20.30 ч.

Денят ще завърши със светлинно шоу по повод 45 г. Медицински университет – Плевен. Цветната феерия ще започне в  22 ч,  пред Мавзолея.

На 11 май музеите и галериите в града ще се включат в традиционната Нощ в музеите.

Същия ден на пл. „Възраждане” в 20.30 часа ще започне концерта на група „Мери бойс бенд”.

На 12 май от  ДКТ „Иван Радоев” са подготвили изненада за плевенчани. Актьорите ще излязат на площада, за да представят специално създадения за случая спектакъл под мотото „Актьорите на Плевен”. Началото е от 20.30 часа на пл. „Възраждане”.

На 13 май, от 18 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев” ще бъде открита нова постоянна експозиция, която съдържа дарена керамика.

Вечерта от 20.30 часа на пл. „Възраждане” чаровните дами от инструментален квартет „Дестини” ще пленят публиката с изпълненията и красотата си.

На 14 май е награждаването  на децата от Арт школа „Колорит”, спечелили куп награди от национални и международни конкурси. Церемонията е от 18 часа в Арт център – Плевен.

От 20.30 ч, на 14 май, е концертът на Рут Колева на пл. „Възраждане”.

В самия празничен ден – 15 май, програмата ще започне  с Празнично шествие, което ще тръгне в 10.30 ч от пл. „Стефан Стамболов” и ще премине през централната пешеходна зона до пл. „Възраждане”. Там, в 11 часа ще започне тържествения  ритуал.

Веднага след него, в 11.30 часа започва концерт с участието на танцова група „Северно сияние” – Растов на Дон, ОХ „Гена Димитрова”, вокална група „Арлекино” при НЧ „Съгласие”.

В 12.30 часа, в РИМ – Плевен, ще бъде открита фотоизложба „Ростов днес” и изложба „55 години Плевен – Ростов на Дон”.

Празничния концерт на група „TAKING HEET” е от 20 ч на пл. „Възраждане”, а в 21.30 ч. на сцената на площада ще излезе група „Легендите”.

Празничният ден ще завърши с фойерверки, които ще започнат в 23 ч.

За Празника на Плевен са поканени гости от  11-те побратимени градове.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...