Акценти
Начало / Култура / Обявиха номинациите от десетото издание на конкурса за драматургия „Иван Радоев”

Обявиха номинациите от десетото издание на конкурса за драматургия „Иван Радоев”

Вече са ясни десетте номинирани пиеси  в юбилейното десето издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“. Подборът е направен сред постъпилите 45 пиеси в двата раздела – за възрастни и за деца.

Десетте номинирани пиеси са: Александър Мануилов, „Шарена гора“, Банко Банков, „Под южния кръст“, Валери Какачев, „Стари мускетари“, Ганчо Ганчев, „35,5 градуса по Целзий“, Иван Димитров, „Часът на тайните“, Мирослав Христов, „Пустония“, Наум Москов, „Танц със саби“, Таня Шахова, „Четири“,  Теодора Георгиева, „Маркет“,  Савина Попова, „Любовта на Блатника“.

Те ще се конкурират за Голямата награда на конкурса, която ще бъде връчена на официална церемония на 12 април. Тя ще се проведе от 19 часа на Голяма сцена „Александър Гуров” на Драматичния театър.

Преди това журито ще проведе открита среща-разговор с номинираните автори.
Тази година тричленното жури на конкурса е в състав: Проф. Венета Дойчева, театровед – председател на журито, и членове – Елена Ангелова – театровед, и Ясен Василев – драматург.
Венета Дойчева е преподавател в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” по Критика върху текст и Теория на драмата. Учи в СУ “Климент Охридски” (Право – 1980/1981), получава магистърска степен по Театрознание (1986) в НАТФИЗ и магистърска степен по Междукултурни връзки и междукултурен обмен в Университет Париж 3 – Сорбон Нувел (2005). Специализира във Франция (Париж, Лил). Автор е на множество рецензии за театър и книги, участник в разнообразни международни проекти, фестивали и конференции.

Елена Ангелова е завършила Театрознание и театрален мениджмънт в НАТФИЗ, последвано от магистратура по Театрално изкуство и към момента е докторант. Работи като драматург в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен и редовно публикува театрална и танцова критика в специализирани издания. Сътрудничи на различни независими организации от сферата на съвременния танц и театър.

Ясен Василев завършва НАТФИЗ (2013) и Шанхайската театрална академия (2016). Автор е на пиесите “Зазиданите” (2012, Младежки театър София / номинация Аскеер 2013), “Борхестриптих” (2014, SAPH, Шанхай / 2016 и 2019, ДНК, София) и др. Пише за Springback magazine, списанието за критическо писане за танц към европейската мрежа Aerowaves. Автор на NUTRICULA (2015), драматургична концепция за солов физически пърформанс в сътрудничество с различни изпълнители, показван в Шанхай, Лисабон, Вилнюс, Торино, Бремен и София.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...