Начало / Крими / Общо 55 години затвор за трима, убили свой роднина в Петърница

Общо 55 години затвор за трима, убили свой роднина в Петърница

С присъда от 19 юли състав на Окръжен съд – Плевен е признал за виновни трима обвинени за убийството на свой роднина в Петърница, съобщават от пресцентъра на правораздавателната институция. В края на декември м.г. Окръжна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу тримата, извършили убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Обвинението срещу Валентин А., Звезделин Р. и Искрен Р. е за това, че на 01.06.2015 г в село Петърница, обл. Плевен, умишлено умъртвили Митко М. на 28-години, по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост. Деянието е извършено предумишлено и смъртта на 28-годишния мъж е настъпила на 16.06.2015 г в УМБАЛ „Г. Странски“ в град Плевен.

Обвинението срещу тримата е и за това, че в село Петърница влезли в жилище, собственост на Миладин М., като употребили за това сила, а деянието е извършено нощем от две и повече лица. Тримата подсъдими и всички близки от рода им били в изключително лоши отношения с рода на Миладин М. – брат на дядо им. Между двете фамилии имало непоносимост и често възниквали скандали, насочени предимно срещу Митко М. Поводът в последната година бил, че убитият закупил къща в село Петърница в близост до тяхната. На 01.06.2015 г. роднините на подсъдимите решили, че трябва да се саморазправят окончателно с членовете на фамилията на Миладин М. и синовете му. Въоръжени с тояги, вили, колове и др., нападнали къщата на враждуващата фамилия, започнали да чупят с камъни стъклата на прозорците, разбили входната врата и нахлули вътре нападайки членовете на семейството. При саморазправата най-тежко пострадал Митко М., който в резултат на нанесените му рани и въпреки извършените операции, по-късно починал в болницата.

Делото влезе в съда през месец януари, като в следващите месеци бяха проведени няколко съдебни заседания. Днес Валентин А. и Звезделин Р. са осъдени на по 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, а Искрен Р. е наказан с 15 години лишаване от свобода.

Съдът е отсъдил тримата подсъдими солидарно да заплатят на гражданските ищци М.А.М. и Г.М.М. сумата от по 100 000 лева на ищец, както и 300 000 лева на И.Ш.А., като майка и законен представител на малолетните си деца, ведно със законната лихва, считано от 01.06.2015 г., до окончателното й изплащане.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...