Акценти
Начало / Икономика / Общинско състезание по предприемачество се проведе в СУ „П. Яворов”

Общинско състезание по предприемачество се проведе в СУ „П. Яворов”

В СУ „Пейо Яворов”- Плевен, се проведе състезание по предприемачество, организирано от Община Плевен. Изявата е част от Програмата на местната администрация за стимулиране на дейности и изяви на ученици, свързани със занимания по интереси. Целта на това първо по рода си междуинституционално състезанието е популяризиране на постиженията на учениците, повишаване нивото на тяхната компетентност в областта на технологиите и предприемачеството, усъвършенстване на творческите и практическите им умения за създаване и представяне на изделия, подобряване на уменията им за работа в екип и в конкурентна среда.
Състезанието, в което взеха участие 7 отбора от 4 образователни институции, премина под мотото „Моята зелена бизнес идея”. Младите хора се обединиха в решаването на проблема: Как да спрем инвазията на пластмаса? Тяхната задача бе да предложат една зелена, същевременно и социална бизнес идея.
В първия кръг на състезанието всеки отбор „Зелени предприемачи” трябваше да сглоби „Детска еко-табуретка”, предназначена за деца и ученици на възраст от 5 до 12 години. За изработване на продукта учениците разполагаха с отпадъчни пластмасови бутилки, които след асемблиране да поместят в текстилен калъф и декорират с текстилни маркери. Според регламента, рисунките, схемите, изображенията, картините и цялото им творчество следва да имат образователен и възпитателен ефект спрямо потребителите – деца и ученици на възраст 5 – 12 години. За да защитят своята бизнес идея, във втория кръг отборите имаха възможност да представят пред аудиторията и пред жури създадените от тях „Детски еко-табуретки”, да обосноват преките ползи от продукта за потребителите, социалния и екологичен ефект.
Жури в състав Мария Атанасова – главен експерт в отдел „Образование” в Община Плевен, Руси Русев – директор на СУ „Пейо Яворов”, Плевен, и Сашко Камбуров – член на СБХ и преподавател по изобразително изкуство, оценяваха участниците по пет критерия: прецизност при изработването на продукта; уникалност на декорацията; обоснована оценка на екипа за екологичния и социален ефект на еко-продукта; планове за развитие на зелената бизнес идея; екипно взаимодействие и презентационни умения.
Състезанието премина в обстановка на творчество и реална конкурентна надпревара. Създадени бяха уникални еко-табуретки.


Поощрителни награди за успешно представяне получиха отборите „Луи Пастьор” от ПГХВТ „Луи Пастьор” – Плевен, и отбор „Вдъхновение” от СУ „Пейо Яворов”, Плевен. Бронзовите медали за третото място си поделиха отбор „Лидери – творци” от ЦПЛР, Плевен, и отбор „Eko WorId” от ХI б клас на СУ „Пейо Яворов”, Плевен.
На второ място журито класира също два отбора. Сребро отнесоха отбор „Junior Decision” от ХI а клас на СУ „Пейо Яворов”, Плевен, и най-малките участници – шестокласниците от отбор „Зелените патиланци” от ОУ „Д-р П.Берон”, Плевен.
Заслужено първо място и златни медали журито връчи на „Младите лидери” от ЦПЛР, Плевен. Всеки отбор получи грамоти, както и индивидуални награди, осигурени от Община Плевен.


Младите предприемачи направиха първите си крачки в „Зеленото предприемачество” и лансираха идеята на Пол Хокен /природозащитник, предприемач, журналист и автор/, че „на планетата днес бизнесът е единственият механизъм, който е в състояние да направи необходимите промени, за да се обърне посоката на процесите, водещи до природно и социално унищожение”.
Състезанието завърши с оценката, че всеки един от нас е отговорен за поддържането на баланса между природа и икономика. Отговорност на всеки е и да бъде последователен и да въвлича в тази кауза повече съмишленици, за да бъде природата жива!
Координатор на изявата бе Иван Бенков – заместник-директор в СУ „Пейо Яворов”, Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...