Акценти
Начало / Общество / Общинско звено за опазване на културното наследство ще има в Плевен

Общинско звено за опазване на културното наследство ще има в Плевен

В Плевен ще е едно от общо шестте общински звена за опазване на културното наследство, които ще бъдат създадени съгласно приетите на второ четене промени в Закона за културното наследство. Според новите текстове в рамките на утвърдената численост на общинската администрация във всеки от шестте икономически района на страната ще се създадат звена за опазване на културното наследство, съобщава БТА. За Югозападен район звеното ще е в Столична община, за Южен централен район – в община Пловдив, за Югоизточен район – в община Бургас, за Североизточен район – в община Варна, за Северен централен район – в община Велико Търново, за Северозападен район – в община Плевен.

Звената ще са от най-малко трима души. Те ще могат да издават писмени становища за недвижими културни ценности, които не са категории „световно“ и „национално“ значение, намиращи се в общините от съответния планов икономически район.
Звената ще работят под методическото ръководство на Националният институт за опазване на недвижимото културно наследство /НИНКН/. Представител на института ще участва в подбора на специалистите в новата структура.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...