Начало / Общество / Общински съвет – Плевен гласува 5 000 лв. за лечението на проф.Недкова

Общински съвет – Плевен гласува 5 000 лв. за лечението на проф.Недкова

Еднократна финансова помощ в размер на 5 000 лв. от бюджета на Община Плевен ще бъде предоставена за подпомагане лечението на проф. Ваня Недкова – Коларова – изтъкнат педиатър, един от хората, посветили живота си на здравето на плевенските деца и децата на България. Решението е на Общинския съвет на Плевен и бе прието днес с единодушната подкрепа на всички съветници. Групите в Общинския съвет се включват в кампанията и с лични средства.

Предложението за финансово подпомагане на проф. Ваня Недкова бе внесено от Постоянната комисия по „Бюджет и финансова политика“ като допълнителна точка в дневния ред на днешната сесия. По-рано тази седмица, на свое заседание, комисията разгледа молба от близките на проф. Недкова относно отпускане на еднократна финансова помощ за лечението ѝ. При обсъждане на предложението днес в залата многократно бе подчертано, че в случая става дума за морален жест към един изтъкнат лекар и човек, чийто принос не би могъл да се измери в пари. По предложение на групите в Общинския съвет в залата бе поставена урна за дарения и поет ангажимент за финансова подкрепа за проф. Недкова не само със средства от общинския бюджет, но и с лични средства. Те ще бъдат дарени лично от общински съветници и от името на групите в местния парламент по обявената банкова сметка за лечението на проф. Недкова.

Проф. Ваня Недкова е ръководител на Катедра „Педиатрия“ в Медицинския университет в Плевен, началник е на клиниката по Детски болести в Университетската болница и е Републикански консултант по педиатрия за Централна Северна България. Тя е диагностицирана с тежко и рядко заболяване – Неоходжкинов Т лимфом – ангиоимунобластен тип. Към настоящия момент лечението й се провежда в клиника в Хановер, Германия, изцяло с лични средства на нейните близки поради отказ от Експертния съвет по Онкохематология към НЗОК от финансиране. „Надяваме се, че с общи усилия ще можем да помогнем на проф. Ваня Недкова отново да се върне към призванието си – да дарява здраве на българските деца от Плевен и цялата страна, и да подготвя бъдещите най-добри педиатри в региона“, се казва в писмото от близките на проф. Ваня Недкова.

За лечението на проф. Ваня Недкова е разкрита следната банкова сметка за дарения:

Ваня Недкова Недкова-Коларова

IBAN BG74UBBS88881000067222

BIC UBBSBGSF

Банка: ОББ

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...