Акценти
Начало / Общество / Общински съветници твърдят за злоупотреби във фирма „Паркстрой” в Плевен

Общински съветници твърдят за злоупотреби във фирма „Паркстрой” в Плевен

Общинските съветници от групата „Патриоти за Плевен” и съветникът от ГЕРБ – Христослав Михайлов, на пресконференция днес изнесоха факти за изразходвани средства в Общинска фирма „Паркстрой”, които според тях „навеждат мисълта за злоупотреби”.

Те цитираха възлагателни писма, подписани от кмета на Плевен Георг Спартански, за малко над 1 млн.лв, изразходвани от фирмата за поддръжка и почистване на райони в Плевен за период от 6 месеца. Според общинските съветници това са колосални суми, за които няма никакво конкретно обяснение за какво точно са използвани. „Ние не казваме, че не трябва да се чисти и поддържа града, но искаме да имаме яснота как точно са изразходвани средствата и по нормален начин да се правят възлагателните писма”, заяви Светослав Доков, съветник от „Патриоти за Плевен”.

Съветникът Христослав Михайлов повдигна отново въпроса за ремонта на покрива на сграда в стопанския двор на „Паркстрой”, за който има издадена фактура за 12 000 лв. с ДДС на фирма „Аси 4”, която имала за основна дейност производство на тестени изделия и разполагала само с четирима работници, назначени на половин работен ден. Михайлов посочи, че на същата фирма е възложена и подмяната на дограмата в плевенското училище „Христо Смирненски” на стойност 5 000 лв. Оказва се, че тази фирма, която на 10 юни 2016 г. е регистрирана по ДДС, за два месеца е извършила дейности за 100 000 лв., изтъкна Михайлов. Съветниците направиха изчислението, че само за два месеца с четирима работници, назначени на половин щат, фирмата е получила 10 процента от това, което 90 работници на „Паркстрой” са извършили за 6 месеца.

В Комисията по стопански дейности Христомир Христов, който също е от групата „Патриоти за Плевен”, е поискал от управителя на „Паркстрой” Красимир Петров да представи документи, от които да стане ясно за какво са изразходвани предоставените от общината суми по възлагателните писма. „Красимир Петров отказа да представи документи с мотива, че кметът Георг Спартански му е забранил да го прави”, обясни Христомир Христов.

На пресконференцията бяха изнесени данни и за извършените дейности от „Паркстрой” в Къшин, за които от общинския отдел „Екология” не са подписали акта за извършеното. Въпреки това на фирмата е издадена фактура за част от общата сума в размер на 18 000 лв.

Не беше спестена и информация за екскурзия на Красимир Петров и служители от общинската фирма до остров Лефкада, платена със служебни пари. Не е морално ръководителят на фирмата да пътува в чужбина на разноски на фирмата, когато някои от работниците не са получили заплатите си за два месеца и работят на минималната работна заплата, коментираха съветниците.

В тази фирма има нещо тежко нередно, заяви д-р Калин Поповски. Всички от групата „Патриоти за Плевен” се обединиха зад твърдението на председателя Христофор Дочев, че общинска фирма „Паркстрой” е бушон и че общинските фирми и общински предприятия в Плевен се използват за злоупотреби.

Христофор Дочев обяви, че подготвят документацията и незабавно ще подадат сигнал до Икономическаimg_4709 полиция и Прокуратурата, за да извършат проверки за законността и целесъобразността на разходите. Той коментира още, че зад случващото се във фирма „Паркстрой”  вижда престъпление с политическото доверие и демонстрация на самочувствие за недосегаемост.

На въпрос каква ще е позицията на групата при обсъждане на предложението за нов управител на „Паркстрой” Христомир Христов беше категоричен, че кметът Георг Спартански трябва да изчака решението на Върховния административен съд по жалбата, която вече е внесъл във връзка с наложеното от него вето върху избора на нов управител на „Паркстрой”.  Единственото, което може да се направи, е да бъде назначен временно изпълняващ длъжността управител, докато ВАС се произнесе, каза Христомир Христов и изрази очакването си, че това ще бъде подкрепено от колегите му в Общинския съвет.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...