Акценти
Начало / Икономика / Общински съветници не са съгласни с начина на управление на ОП „Градска мобилност”

Общински съветници не са съгласни с начина на управление на ОП „Градска мобилност”

Не сме съгласни с начина на управление на Общинско предприятие „Център за градска мобилност” и затова настояваме то да бъде преобразувано в еднолично акционерно дружество, за да има по-добър контрол върху дейността му. Това заявиха днес пред журналисти общинските съветници Николай Маринов, Светослав Доков, Красимир Владов и Христомир Христов на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевен.

Общинските съветници заявиха също, че ще искат оставката на Иваница Бояджиева, която в момента е шеф на общинското предприятие. Като един от доводите за това е, че, заради недоброто й ръководство, Автогарата, която е част от общинското предприятие, не е ремонтирана, за да отговори на изискванията на предстоящото лицензиране. Това може да доведе до промяна в категорията й и тя да стане спирка, което ще доведе до сериозни загуби за общинския бюджет, изтъкна общинският съветник Христомир Христов. Той посочи, че ако преобразуването е било направено по-рано, е можело дружеството да кандидатства за отпускане на кредит за ремонт и Автогарата да получи нужната категория.

Съветниците от групата „Патриоти за Плевен” заявиха, че е необходима промяна в условията и реда за паркиране в „Синя зона”. Според тях разширението на „Синя зона” не е постигнало търсения ефект, а само поражда напрежение сред плевенчани. В подкрепа те посочиха, че близо двойно увеличените места за платено паркиране в центъра на града – от 420 на 700, не са донесли увеличение на приходите, а само са предизвикали хаос в малките улички около центъра на града.  Това показва, че или е безсмислено това разширяване, или някой не може да управлява както трябва предприятието, заяви Светослав Доков.

Според Красимир Владов Иваница Бояджиева подвеждала кмета на Плевен при представяне дейността на общинското предприятие, като в същото време я е превърнала в печалбарство. По думите на Владов ОП „Градска мобилност” не гарантира предвидените по нормативни документи четири начина за почасово паркиране, тъй като липсвали талоните за безплатно паркиране, както и не навсякъде в район на „Синя зона” има служители да продават билети-талони за престой в зоната. Същото е положението и с паркоавтоматите – там, където ги има, не работят, твърди Владов. Действащ е само начина за СМ-паркиране, който е дискриминационен, заяви Владов.

Според Николай Маринов двете комисии към Общинския съвет, които трябваше да направят предложение за разширение на „Синя зона”, не са излезли с решение заради липса на Общ градоустройствен план. Без него няма как да бъдат взети тези решения, посочи той. Маринов припомни, че от тяхната група са искали да отпаднат безплатните талони за паркиране в „Синя зона”, защото в момента паркингите в зоната са задръстени от служебни автомобили с безплатни талони и гражданите нямат достъп до тях. Николай Маринов изрази съмнение, че не всички средства, събирани от служители за паркиране в „Синя зона”, се отчитат. Той показа бележка, издавана  вместо касов бон, която, по думите му,  всеки може да си купи от която и да е книжарница.

Като сериозен пропуск на ръководството на ОП „Център за градска мобилност” съветниците посочиха, че вече месец е в сила разширената „Синя зона”, но все още няма разграфени места за паркиране и маркиране на задължителните места за инвалиди.

Затова на предстоящата сесия те ще внесат предложение за преобразуване на общинското предприятие в ЕАД и ще искат смяна на ръководството, за да се гарантира по-добър контрол и  по-добро управление.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...