Акценти
Начало / Общество / Общински съветник отправя питане на сесията за конструктивната сигурност на Панорамата

Общински съветник отправя питане на сесията за конструктивната сигурност на Панорамата

Конструктивната сигурност на Панорама „Плевенска епопея 1877 г“ постави като проблем днес общинският съветник от БСП Пенчо Карагьозов. Въпросът бе повдигнат по време на пресконференция за медиите, с уточнението, че това питане ще бъде внесено и по време на предстоящата утре сесия на Общински съвет – Плевен.
Притеснението за здравината на конструкцията се породило у общинския съветник след посещение от страна на проектанта на сглобяемата стоманенобетонна конструкция на Панорамата – проф.д-р инж. Илия Митев и прекия отговорник за нейното изграждане – инж. Пенка Андреева. Двамата представили пред Карагьозов своята докладна записка до кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, в която изразяват тревогата си за конструктивната сигурност на Панорамата.
Карагьозов подчерта, че Панорамата е повод за самочувствие на плевенчани вече 38 години, а през този период не са извършвани предписаните проверки за здравината на конструкцията. Именно поради този факт може да се счита, че историческият обект се намира в рискова ситуация по отношение на покривната конструкция.
Подобно притеснение са изказали и проф.д-р инж. Илия Митев и инж. Пенка Андреева в писма до кметът на Плевен, председателя на Народното събрание, областният управител, депутати, Министерство на културата и други институции.
След докладната записка от месец май, кметът на Плевен е назначил комисия от специалисти в общинска администрация, които са извършили проверка. По думите на Карагьозов, те също са констатирали някои дефекти по хидроизолацията на покрива, гръмоотводната инсталация, появата на сулфатизация на отделни покривни панели, незащитени заваръчни съединения и необработени фуги и т.н.
Общинският съветник бе категоричен, че на сесията утре ще постави пред кмета на Плевен въпросите за това дали е обсъждана сериозността на поставените проблеми в посочената записка, както и резултатите от проверката на назначената комисия. Друг въпрос е какви мерки са набелязани и не налагат ли те среща на кмета с авторите на записката, с представители на поне част от другите институции, до които е адресирана записката, както и с ръководителите на плевенската фирма, извършила съответните монтажни работи. Карагьозов заяви, че не на последно място ще бъде поставен въпросът за необходимостта от това да бъде наета фирма, която да професионално доказана в поддръжката на подобни съоръжения и може да се заеме абонаментно с така важният за плевенчани исторически обект.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...