Начало / Общество / Общинският център в село Байкал стартира онлайн Международен Дунавски лагер

Общинският център в село Байкал стартира онлайн Международен Дунавски лагер

След изключителният успех на 1-я Международен Дунавски лагер (International Danube Camp) 2019 в Тулн, Австрия по програма Еразъм+, предстои провеждането на второто издание на международната младежка среща. Тя ще сепроведе  от 4 до 10 август, но заради пандемията ще е онлайн. Лагерът трябваше да се проведе в РСърбия тази година, но се отлага за 2021. Координатор на проекта е International Cultural Communication Vienna, Austria, а Община Долна Митрополия чрез Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ) в село Байкал е партньор по този проект. Ръководител на проекта е Иво Джокин, директор на ОЦИДЗИ.

Участници са ученици на възраст 13 и 14 години от Австрия, РСърбия, Румъния, Украйна. От България ще се включат участниците от лагера през 2019 г. и нови 10 деца от училищата на територията на община Долна Митрополия, от Професионалната гимназия по химични технологии – Видин, НПМГ – София и СУ “Патриарх Евтимий” – Пловдив, които са и членове на Български младежки воден парламент и две деца от СУ „Стоян Заимов“ – Плевен.

Всички участници ще проведат мисии в реално време и среда. Ръководителите на българската група са разработили и предложили две мисии: “Единни в многообразието”, в която учениците ще представят културните, историческите и природни забележителности на България (родните места) чрез дигитални технологии – виртуално пътешествие чрез 360 градусово заснемане с помощта на техните смартфони. Другата мисия  – “Под звездите на Дунава” , е свързана с измерване на светлинното замърсяване по образователният проект “GLOBE AND NIGHT” чрез наблюдение и регистриране в реално време чрез мобилно приложение на съзвездията Херкулес и Лебед.

Дунавският лагер ще завърши със заключителна онлайн конференция, на която всички участващи държави ще представят своите резултати.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...