Акценти
Начало / Икономика / Общинският съвет прие серия от решения, свързани с работата на Регионалното депо за отпадъци

Общинският съвет прие серия от решения, свързани с работата на Регионалното депо за отпадъци

Общински съвет – Плевен прие серия от решения, свързани с пуска в експлоатация на новото Регионално депо за отпадъци. Решенията касаят отчисленията, които Община Плевен внася ежемесечно към РИОСВ съгласно Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ и  Наредба №7.

„Към 24.08.2016 г. парите по тази сметка, внесени от Община Плевен, са общо в размер на 4 685 557,61 лв. Тези средства не можеха да се ползват преди пуска на Регионалното депо. На практика сега, с тази серия от решения, ние започваме поетапно възстановяване на тези средства обратно в бюджета на Община Плевен и тяхното разходване съгласно изискванията на закона – единствено и само за дейности по чистота“, обясни на брифинг Председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

С първото решение Общинският съвет актуализира сборния общински бюджет за 2016 г. –  увеличава се приходната и съответно разходната част с 380 568,47 лв. Сумата представлява 50% от внесените общо 761 136,95 лв. за 2014 г. отчисления и е възстановена от РИОСВ – Плевен по сметка на Общината месец август тази година.

Второто решение дава право средства от набраните отчисления да се ползват за сепариране на смесени битови отпадъци и оползотворяване чрез компостиране на зелени отпадъци в новоизграденото Регионално депо. Общата прогнозна стойност на дейностите за сепариране и компостиране на отпадъци за месец е съответно 98 280 лв. и 16 790 лв.

С третото си решения съветниците средства от набрани отчисления да се ползват и за извършване на доставки, необходими за работата на Регионалното депо за отпадъци. Става дума за осигуряване на контейнери за сепариращата инсталация и за Центъра за предаване на отпадъци, за контейнери за разделно събиране на зелени отпадъци, доставка на мобилни дизелови резервоари, на мотокар 3,5 т, доставка и монтаж на кран. Посочената обща прогнозна стойност на необходимите доставки е 877 320 лв.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...