Акценти
Начало / Общество / Общинският съвет прие промени в Правилника си за работа

Общинският съвет прие промени в Правилника си за работа

Общинският съвет на Плевен прие промени в Правилника си за работа, работата на комисиите и взаимодействието си с общинската администрация за мандат 2015-2019 г. Предложението за промените внесе председателят на местния парламент Мартин Митев, като по време на дебата в залата бяха направени и допълнения по проекта за решение.

Правилникът за работата на ОбС – Плевен за мандата е приет с решение на 21 декември 2015 г. на местния парламент, като промени по него са гласувани през септември 2016 г. В резултат на дейността на Общинския съвет и натрупания опит в прилагането на Правилника, е необходима неговата актуализация, посочи председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев. Той изтъкна, че в бр. 24 на Държавен вестник от 16.03.2018 г. е публикуван и Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация. С приетите промени Народното събрание регламентира работата на звеното, което подпомага работата на общинския съвет и неговите комисии и осъществява организационно – техническото и административно обслужване на тяхната дейност. Служителите в звеното се назначават и освобождават от кмета на общината по предложение на председателя на общинския съвет. Освен това с решение от 18 април тази година Административен съд – Плевен е отменил чл.18, ал.1, т.18 от действащия Правилник.

С промени в Глава първа /“Общински съвет“/ от текста на чл. 11, ал.1 отпада изречението: „Решенията на Общинския съвет се обявяват на видно място в сградата на Общината и в сгради, собственост на Община Плевен, със свободен достъп“.

Текстове в Правилника се допълват и с тълкуване от Закона за местното самоуправление и местната администрация относно мнозинството при гласуване.

Промени бяха направени още в: Глава втора /„Структура. Председател. Председателски съвет“/ относно правомощията на председателя на местния парламент; Глава четвърта – правомощия на общинските съветници; Глава пета – за групите на общински съветници; Глава шеста – за организацията на дейността на местния парламент.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...