Акценти
Начало / Култура / Общинската декада на културата и изкуствата в Тръстеник започва

Общинската декада на културата и изкуствата в Тръстеник започва

От днес стартира Общинската декада на културата и изкуството в Тръстеник, различните инициативи ще продължат до 24 ноември. От 18.00 часа в читалище “Неофит Рилски” в града ще започне младежка културна вечеринка с водещ Петър Вучков, познат като “Мистър Минута е много”. В същия час, но във вторник и в читалището в Долна Митрополия ще се проведе културна вечеринка с младежите на града.

По своята същност събитието представлява синтез от различни изкуства поради факта, че всяка една от проявите представлява различна форма на изкуството – танцово, изобразително или музикално. Културното събитие включва направления, които акцентират на включване на различни групи хора.

От 14 до 16 ноември програмата предвижда концерти в различни селища на общината. Те започват първо в читалище “Искра” в Горна Митрополия, където от 16.00 часа ще пеят и танцуват различни състави от селото. Водещ на програмата ще е Драгомир Драганов. От 18.30 часа концертната програма продължава с изяви на детски танцов състав “Митрополийче” и концерт на DJ Бобо в читалище “Просвета 1927” в Долна Митрополия.

Официалното откриване на декадата е насрочено за 15 ноември. То ще е от 11.00 часа в Тръстеник, а третият от концертите ще е от 16.00 часа в село Крушовене, където ще се изявят състави от местното читалище.

Всеки ден в периода до 24 ноември в Тръстеник ще има Училище по улично изкуство “Танцувам като теб”, което ще водят студенти по хореография. В майсторски клас по народно пеене – под вещото ръководство на народната певица Надка Томова, талантливите млади хора ще имат възможност да получат съвети за тяхното развитие. От 11.00 часа пък ще се провежда пленерът “Големите учат малките”, посветен на изобразителното изкуство. Децата ще рисуват на открито и ще радват минувачите с красиви произведения, които ще бъдат показани и в изложба на 23 ноември.
От женските ръце и със сърце е направлението, насочено към уникалните възможности на жените да творят красиви плетива и други ръкоделия – умения, наследени от техните баби. “Календар на мечтите” пък дава възможност на млади момичета, най-вече от ромски произход, да се видят в ролята на техните мечтани професии. Девойките ще участват във фотосесия, облечени в костюми, характерни за професиите, които харесват. От 11.30 часа на 17 ноември ще се проведе кастинг, а от 14.00 часа ще се правят снимки с момичетата, от които ще се оформят календари за 2013 и 2014 г.
Декадата ще завърши на 24 ноември с концерт на Оркестър “Тръстеник” и открита сцена за любителски състави и заключителен концерт на певчески и танцови състави от читалища от община Долна Митрополия.

Общинската декада се осъществява по схема за безвъзмездна финансова помощ “Подкрепа за създаване на иновативни културни събития”, ОП “Регионално развитие” 2007-2013. Целта е облагородяване на културната инфраструктура и обогатяване на културния живот на община Долна Митрополия.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...