Акценти
Начало / Икономика / Общините вече могат да ползват преведените аванси за проекти по Селската програма

Общините вече могат да ползват преведените аванси за проекти по Селската програма

Европейската комисия одобри изяло деветото изменение на Програмата за развитие на селските райони, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. С това се дава зелена светлина на общините да използват преведените към тях 200 млн. лв. аванси за стартиране на проектите по мерки 321 и 322, по които общините могат да получават до 100% безвъзмездно европейско финансиране.

По мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” общините могат да кандидатстват за строителство, реконструкция и рехабилитация на съществуващи общински пътища и мостове, за ВиК мрежи, за подобряване на енергийната ефективност на сгради, които предоставят обществени услуги. Проекти могат да се подават и за изграждане или модернизация на съществуващи центрове за социални, културни, спортни дейности. Също така, са допустими инвестиции да създаване на центрове за информационни и комуникационни технологии, включително създаването на мобилни центрове.

По мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” допустимите дейности са рехабилитация на обществени зелени площи в това число доставка на съоръжения, реконструкция и ремонт на обществени сгради с местно историческо и културно
значение и подобряване на прилежащите пространства, реконструкция и ремонт на сгради с религиозно значение, ремонт на фасади на частни сгради и прилежащите пространства, ако са включени в интегриран план за обновяване на населеното място, реконструкция и изграждане на улична мрежа, тротоари, площади, улично осветление.

Девето изменение на Програмата за развитие на селските райони беше представено пред органите на Европейската комисия на 31 юли 2012 год. Целта беше да се прехвърлят неусвоените общо 262 млн. евро от мерките с по-слаб интерес към тези за пътища, ВиК инфраструктура, рехабилитация на зелени площи и реконструкция на сгради с културна ценност, по които финансовият ресурс се оказа недостатъчен.

В писмото от Брюксел се препоръчва в предстоящия прием по 121 мярка да се гарантира бюджет, с който животновъдите да кандидатстват за постигане стандартите на ЕС за качествено сурово мляко и за инвестиции в опазване на околната среда по т.нар. нитратна директива. Вече е изготвен и примерния график за прием на заявления за подпомагане по ПРСР за календарната 2013 година.

Предложените периоди на прием на заявления по мерки 123, 321 и 322 са съобразени с направените предложения за прехвърляне на средства към бюджетите на тези мерки с деветото изменение на ПРСР.

Ще припомним и че на 12 март тази година пред органите на Европейската комисия беше предоставено десето изменение на Програмата за развитие на селските райони. То предвижда нови възможности за земеделските стопани да получават компенсаторни плащания едновременно по мярка 214 и мярка 213 за едни и същи земеделски площи, включване на национален парк Рила в обхвата на пасторализма по мярка 214, за да могат животновъдите в националния парк да получават компенсаторни плащания. Предвидено е също и включване по мярка 214 за подпомагане допълнително на местни породи, застрашени от изчезване.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...