Акценти
Начало / Общество / Община Червен бряг с 2 млн. назад заради три европроекта

Община Червен бряг с 2 млн. назад заради три европроекта

Отчетът за първите 100 дни на управление на Община Червен бряг и програмата за управление за мандат 2015-2019 година бяха представени днес на пресконференция пред медиите. На среща в пресклуба на БТА в Плевен присъстваха кметът на Общината инж. Данаил Вълов, зам.-кметът с хуманитарен ресор Вергиния Василева, зам-кметът по европейските въпроси и строителството инж. Светослав Георгиев и Христо Гешев – връзки с обществеността в Общината.

Финансовото състояние на Община Червен бряг е меко казано нестабилно, заяви кметът инж. Данаил Вълов. Той обясни, че над 2 млн. лева са задълженията само от некадърното, по негови думи, управление на проекти от предходното управление. И това са задълженията само по три от инфраструктурните проекти, заварени от настоящия кмет. Въпросните проекти са за изграждането на екопътеката край Реселец, защитените жилища и Водния цикъл. Проблемът с екопътеката вече е даден на прокурор, а за защитените жилища Общината е осъдена за 170 000 лева, които ще трябва да плати на фирмата-главен изпълнител. Сагата около Водния цикъл е в съдебна фаза и поради тази причина градоначалникът беше пестелив около подробностите. Санкцията, която грози Общината, е в размер на 1,8 млн. лева. Те са платени, но това е станало с кредити, които трябва да се връщат.

Неудачното реализиране на тези проекти връща Общината с над 2 млн. лева назад, коментира инж. Вълов. Като цяло при същинския бюджет на Общината няма сериозни финансови проблеми, посочи още кметът. От 14 млн. бюджет за тази година, около 20% са от местни приходи или около 3 млн. лева. От тях 1 млн. лева е от такса смет, но те могат да се използват само по това направление. Всички други финансирани дейности от Общината трябва да се вместят в останалите 2 млн. лева.

Инж. Вълов изказа своето недоумение от факта, че хората, управлявали Общината в предишния мандат, не присъстват в публичното пространство, не дават изявления и не поемат отговорност за изминалите 4 години.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...