Акценти
Начало / Общество / Община Плевен ще си сътрудничи с Община Левски в събирането на опасни битови отпадъци

Община Плевен ще си сътрудничи с Община Левски в събирането на опасни битови отпадъци

Договор за организиране на Система за събиране на опасни битови отпадъци (ОБО) в мобилни събирателни пунктове между Община Плевен и Община Левски, одобри на днешното си заседание Общински съвет – Плевен. Предложението за сътрудничество между двете общини бе прието с 38 гласа „за“,  2 гласуваха „въздържал се“, „против“ няма.

При реализирането на проект „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинства” по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество в град Левски е изграден Център за събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинства. По проекта са предоставени специализирани мобилни пунктове за събиране от населените места на община Левски и включените в проекта общини Никопол, Белене и Пордим.

Община Левски е получила и необходимите разрешителни документи по Закона за управление на отпадъците и изразява готовност да извършва услугата на територията и на други съседни общини, като вече има сключен такъв договор с Община Павликени. През април тази годна е получено предложение за включване и на Община Плевен в системата за събиране на опасни битови отпадъци. Кметовете на общини имат задължение по ЗУО да организират такива системи и да предават събраните отпадъци за екологосъобразно оползотворяване и обезвреждане.

В одобрения от Общински съвет – Плевен, текст на Договора за организиране на Система за събиране на опасни битови отпадъци в мобилни събирателни пунктове се посочва, че възложителят в лицето на Община Плевен възлага на изпълнителя в лицето на Община Левски да организира мобилни събирателни пунктове за приемане и за последващо временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинствата, в зависимост от утвърден годишен график в количество до 1000 кг. годишно – общо тегло от всички събрани отпадъци. Същите ще се приемат в мобилния събирателен пункт и ще предават за последващо оползотворяване/обезвреждане.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...