Начало / Общество / Община Плевен разработва проект за безплатна подмяна на топлоуреди на твърдо гориво на домакинства с екологични алтернативи

Община Плевен разработва проект за безплатна подмяна на топлоуреди на твърдо гориво на домакинства с екологични алтернативи

Министерството на околната среда и водите определи Община Плевен за предефиниран бенефициент по Програма „Околна среда” 2021-2027 г., Приоритет 5 „Въздух”, по мярката, свързана с подмяната на топлоуреди на твърдо гориво с екологични алтернативи в домакинства на територията на общината.

В тази връзка Община Плевен започна разработването на проект по цитираната мярка, чието работно заглавие е „За по-чист въздух”. Определената стойност на проекта е до 29.51 милиона лева, а срокът за изпълнение – 65 месеца, 60 от които са за физическо изпълнение. С проекта Община Плевен ще кандидатства през 2023 г.

 Мярката е насочена само към домакинства, които се отопляват на твърдо гориво – дърва и/или въглища. Основна дейност е подмяната на топлоуредите на твърдо гориво с алтернативни топлоуреди по избор на домакинствата: термопомпи; климатици клас А++; котли и камини на пелети или дървен чипс. Новите екологични и енергоспестяващи уреди ще бъдат безплатни за домакинствата. Топлоуредите на твърдо гориво ще бъдат предадени за рециклиране в рамките на проекта. За подмяна на топлоуреди на твърдо гориво с екологични ще могат  да кандидатстват домакинства от всички населени места на територията на община Плевен.

Първата крачка за разработване на проектното предложение на Община Плевен е социологическо проучване на нагласите на жителите на общината за подмяна на топлоуредите на твърдо гориво с екологични алтернативи. Социологическото проучване вече е възложено и се извършва сред 1000 домакинства от „ЕСТАТ” ЕООД – София. Резултатите от проучването ще бъдат анализирани и ще послужат за определяне параметрите на проекта при разработването му.

За получаване на още по-широка картина на нагласите в община Плевен гражданите, които имат интерес към подмяна на уредите си на твърдо гориво с посочените по-горе алтернативни, следва да попълнят Предварително заявление за намерение. Бланката може да бъде получена на хартиен носител в Центъра за обслужване на гражданите при Община Плевен, тя е достъпна и на следния линк

 Попълненото заявление се подава в Центъра за административно обслужване на гражданите при Община Плевен на адрес пл. „Възраждане” № 4 /до зала „Катя Попова”/ или по електронен път на адрес [email protected].

Предварително заявление за намерение могат да подават жители от всички населени места в община Плевен, които имат желание и интерес.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...