Начало / Икономика / Община Плевен подписа договор за 18 млн. лева по ОП „Околна среда“

Община Плевен подписа договор за 18 млн. лева по ОП „Околна среда“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Плевен Георг Спартански и управителят на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД инж. Ангел Несторов подписаха договор за обществен електротранспорт в общината.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 18 млн. лв. ОПОС осигурява 15 млн. лв.

По проекта ще бъдат закупени 14 нови електрически автобуси и 14 зарядни станции. Предвижда се монтаж на станциите за бавно зареждане на автобусите в двете депа – тролейбусно депо на ул. „Кичево“ № 4 и тролейбусно депо в жк „Дружба“, ул. „Александър Малинов“ № 53. Експлоатацията на новите превозни средства ще се оптимизира чрез интегриране на новопридобитите електрически автобуси към съществуващите интелигентни транспортни системи на масовия градски обществен транспорт на гр. Плевен.

С изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) с източник транспорт от 0,43 на 0,33 тона на година. Реализирането на дейностите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за над 95 000 жители на община Плевен.

Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца.

Текст и снимки: Пресцентър МОСВ

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...