Акценти
Начало / Икономика / Община Плевен подготвя проекти за участие в ОП „Региони в растеж”

Община Плевен подготвя проекти за участие в ОП „Региони в растеж”

В Община Плевен днес се проведе обществено обсъждане и пресконференция по повод приключването на Проект „Създаване на проектна готовност за участие по Оперативна програма „Региони в растеж” през програмния период 2014-2020 г.”.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, Бюджетът на проекта възлиза на 968 348,63 лева. Продължителността му е 27 месеца, със срок на изпълнение до 3.01.2016 г. Екипът за управление е съставен изцяло от експерти на Община Плевен, обясни директорът на Дирекция „Европроекти” Дикран Ованесян.

Общата цел е подобряване на възможностите на общинската администрация за усвояване на средствата от Европейския съюз в интерес на интегрирането и устойчивото развитие на град Плевен.  Обекти на интервенция ще са 10 сгради в град Плевен – обекти от образователна, социална, здравна, културна, екологична и техническа инфраструктура. 25 са обектите от линейна инфраструктура – надлези в ж.к. „Сторгозия” и бул. „Г. Кочев”, 17 улици, един пътен и  пет пешеходни мостове. Освен това, са включени 8 обекта от пешеходна зона и ландшафт, които обхващат част от Централна пешеходна зона (Градска градина) и площад „Ст. Стамболов”, нови и съществуващи детски площадки.

IMG_6250проект-градска градина

При подбора на всички обекти за проектиране, е приложен интегрираният териториален подход. Нито един обект не е самостоятелен или пространствено изолиран, тъй като всеки е обвързан с други или надграждат постигнати вече резултати от реализирани инвестиционни интервенции по приключили изпълнение или изпълняващи се в момента проекти. Работното проектиране е предшествано от доказване на най-рационалните обемно-пространствени решения за всеки обект.

За обектите от Централната пешеходната зона (Градска градина, Водна каскада и площад „Ст. Стамболов”) проектантските екипи отстраниха последните забележки за прецизирането на проектите и в момента тече процедура по одобряване.

Почти всички от работни проекти са с издадени разрешения за строеж.

С тях и още няколко допълнителни проекти Община Плевен очерта обхвата на Инвестиционна програма, с която ще кандидатства за привличане на финансиране по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. в размер на близо 47 500 000 лв. за извършване на обновяване и модернизация на обекти, попадащи в границите на зоните за активно въздействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...