Акценти
Начало / Общество / Община Плевен отказа да съфинансира новия брой на литературния алманах „Мизия“?

Община Плевен отказа да съфинансира новия брой на литературния алманах „Мизия“?

Лалка Павлова
Лалка Павлова

Община Плевен отказа да съфинансира новия брой на Алманах „Мизия“, който се издава от Дружеството на писателите в Плевен, информира за infopleven неговия председател Лалка Павлова. Тя поясни, че проектът, с който Дружеството е заявило потребност от 1 500 лева от местната хазна, не е бил одобрен на Втората конкурсна сесия за съфинансиране на проекти от Трети раздел на Културния календар на града.

Лалка Павлова не скри изненадата си от отказа на местната власт. 26-тото издание на алманаха вече е предадено за предпечат във издателство „Фабер“ – Търново, и се очаква разпечатката му за редактиране. Традиционно то се представя пред публика в Деня на народните будители 1 ноември. Алманахът включва произведения на всички членове на дружеството, заедно с почетните членове и почетния председател. В него има проза, публицистика, есеистика, преводи, литературна критика.

„Дружеството на писателите в Плевен, в което членуват 53-ма творци, е надпартийна организация с идеална цел и в него има представители и симпатизанти на всички политически партии (в това число и на ПП „Герб“). То отново беше пренебрегнато от Община Плевен по отношение на финансирането на единствения алманах в град  Плевен – „Мизия“, отразяващ културния живот на целия град. През 2013 година, която беше и юбилейна за Дружеството, се наложи да водим „битка“ за неговото финансиране, след като това е традиция, спазвана в продължение на 25 години. На 26-тата година от издаването му се оказа, че Община Плевен отново се постави в позицията на мащеха спрямо Дружеството на писателите“, коментира Павлова.

Управителният съвет на творческата организация ще поиска лична среща с кмета Димитър Стойков, като се надява „разумът да победи“, тъй като тъй като издаването на алманаха е важна част от историята на Плевен. И след век то ще говори на потомците, че през 2014  в нашия град са чествани 145-годишнината от първото театрално представление в града, 60-годишнината на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, 50 години от създаването на Духовия оркестър и Клуба на дейците на културата. Защото написаното остава, а казаното отлита, коментира още Павлова.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...