Начало / Общество / Военноисторически музеи – Плевен не са свързани с незаконен трафик на стари оръжия

Военноисторически музеи – Плевен не са свързани с незаконен трафик на стари оръжия

Панорама нощ в музеяВъв връзка с изнесената от ДАНС информация в медиите за проведена мащабна операция в пет града на страната, сред които и Плевен, срещу източване на фондовете на български музеи и незаконен трафик на оръжия, Военноисторически музеи – Плевен съобщават, че изнесеното по никакъв начин не се отнася за Военноисторически музеи – Плевен и не засяга дейността, целостта на музейните фондове и експозиции на Институцията. Това прессъобщение беше изпратено днес до медиите от дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен.

 В него се казва още, че „по повод визирана липса на оръжия от периода на Руско-турската освободителна война от фондове на различни български музеи, ръководството на Дирекция Военноисторически музеи – Плевен уведомява, че в случая не се визира  културно-историческо наследство от колекциите на музея и не са установени нарушения и липсващи материали”.

Ще припомним, че  от Държавна агенция „Национална сигурност“ съобщиха за проведена на 11 август тази година мащабна специализирана операция по линия на противодействие на незаконния трафик на антики и незаконен трафик и търговия с оръжия. Операцията е е проведена едновременно на територията на пет града в страната – Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол, като са претърсени над 20 адреса, ползвани от лица, участващи в престъпната дейност.

В резултат на извършените действия по разследването бяха  намерени и иззети над 60 антични монети от римската императорска епоха, повечето от които с висок номинал и в много добро състояние. Намерени бяха още архитектурни, декоративни детайли, вероятно част от голяма обществена сграда в античността – колони, йониски капител, мраморна стела и корниз, антична ваза и антична амфора, бронзови антични брадви. Сред иззетите движими културни ценности попаднаха и такива, които представляват различни видове оръжия от периода на Руско–турската освободителна война. За немалка част от иззетите обекти има данни, че са експонати от фондовете на различни български музеи, съобщиха след операцията от ДАНС.

 

 

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...