Акценти
Начало / Общество / Община Плевен може да получи безвъзмездно свободните сгради на бившето ШЗО

Община Плевен може да получи безвъзмездно свободните сгради на бившето ШЗО

Още следващите месеци ще уведомя съответните общини за сградите и парцелите с отпаднала необходимост и ако желаят да ги придобият, ще им ги прехвърля безвъзмездно. Това съобщи днес в Плевен министърът на отбраната Николай Ненчев. Той каза, че ще търси  сътрудничеството на Общината и Областната управа, за да бъде „осмислено съществуването” на  свободните сгради в бившето ШЗО в Плевен. Министър Ненчев подчерта, че условието е те да не бъдат препродавани, а да бъдат ползвани за гражданите на Плевен.

Пред журналисти министърът на отбраната коментира отново темата за настаняване на мигранти в свободните сгради на бившето ШЗО в Плевен, като с цялата си отговорност заяви, че такъв въпрос не е обсъждан, нито той е предприемал конкретни действия. „Не стои на дневен ред този въпрос. Това са злоупотреби със страховете на хората. Не би следвало в тази тежка среда за сигурност и опасност от бежанска вълна,  да злоупотребяваме с доверието на хората”, заяви министър Ненчев.

За гласуването на  военнослужещите на границата министър Ненчев каза, че въпросът е решен, като на ротационен принцип ще се осигури възможност на всички да гласуват. „Така че въпросът е решен и всички военнослужещи ще гласуват, с изключение на тези, които са в Афганистан”, допълни министър Ненчев, като обясни, че това се прави с оглед гарантиране на тяхната сигурност.

img_5879

Министър Николай Ненчев каза още, че е изключително доволен,  че бюджетът на армията и въоръжените сили е увеличен. „Стартираме проектите за придобиване на нов изтребител, както и за придобиване на два многофункционални патрулни кораба.Основна грижа ще остане личния състав и търсене възможности за увеличаване заплатите на българските военнослужещи”, каза той.

Николай Ненчев беше на първо посещение в Единния център за начална военна подготовка. Той разгледа хранителния блок, учебните зали и спални помещения на Центъра и присъства на строева подготовка. Веднага след обиколката си министър Ненчев съобщи, че ще бъде подновено оборудването в хранителния блок и в учебните зали. При обиколката си министърът беше придружен от командира на военно формирование 22 160 полковник Николай Бешев. Той запозна министъра на отбраната с целите и задачите на формированието, както и с текущата подготовка на военнослужещи, която се провежда в него.

img_5880

img_5887

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...