Начало / Общество / Община Плевен кандидатства за закупуването на два хибридни автомобила

Община Плевен кандидатства за закупуването на два хибридни автомобила

Предложение относно осигуряване на съфинансиране на Проект за закупуване на два броя хибридни електрически превозни средства (ХЕПС) по Инвестиционна програма за климата разгледа днес Общински съвет – Плевен. То е по Пилотна схема за насърчаване използването на електромобили на Национален доверителен екофонд, по който Община Плевен възнамерява да кандидатства.

Инвестиционното намерение е продиктувано от направената оценка на статуса на наличния автопарк на Община Плевен, който към настоящия момент се оказва силно амортизиран – физически и морално остарял и генериращ съществени разходи за поддръжка на превозните средства в изправно техническо състояние, подчерта вносителят на предложението – кметът на Плевен Георг Спартански. „Имаме възможност частично да подобрим автомобилния парк на Община Плевен по отворената схема Пилотна схема за насърчаване използването на електромобили на Национален доверителен екофонд“, обясни още той пред старейшините.
Факт е, че електромобилите имат по-висока първоначална цена в сравнение с конвенционалните такива, но са факт и значителните ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляването на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Въвеждането на електромобили по европейските пътища и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на ЕС.

Електромобилите имат и големи икономически ползи, изтъква се в предложението. При 20 000 км годишен пробег разходите за зареждане на един електромобил са около 720 лв., а за същия годишен пробег разходите за гориво на един конвенционален автомобил са около 3150 лв. – повече от четири пъти. Един конвенционален автомобил има значителни разходи за масла и друга поддръжка всяка година – близо 1000 лева за среден пробег от 20 000 км. Тези разходи при електромобила са равни на 0 лева. Всичко това прави електромобила около 6 пъти по-икономичен в дългосрочен план.

Електромобилите са значително по-практични и лесни за управление, особено в натоварена градска среда. Те осигуряват тихо придвижване, с което драстично спомагат за намаляването на шума, гласят още мотивите за предложението.

Според решението от днес на Общински съвет – Плевен Общината може да кандидатства за външно частично финансиране с Проект за закупуване на два броя хибридни електрически превозни средства (ХЕПС) по Инвестиционна програма за климата; Пилотна схема за насърчаване използването на електромобили на Национален доверителен екофонд, като за целта осигурява съфинансиране на инвестиционното си намерение в размер до 80 000 лева. Кметът на Община Плевен трябва да извърши всички необходими правни и фактически действия във връзка с изпълнението на решението.

Прочетете също:

Община Плевен проверява сигнал за неприятна миризма в жк „Сторгозия“

Служителите на отдел „Екология“ при Община Плевен извършват проверка по сигнал за неприятна миризма, подаден ...