Начало / Общество / Община Кнежа получава безвъзмездно средства за предотвратяване на наводнения

Община Кнежа получава безвъзмездно средства за предотвратяване на наводнения

Проектът на Община Кнежа е сред 30-те в страната, които получават безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма “Регионално развитие” за предотвратяване на наводнения, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Договорите за проектите са подписани на 16 март в министерството, общата сума е 26,5 млн. лева. Средствата се отпускат по 2 схеми от оперативната програма – “Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации” и “Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в 178 малки общини”. Те са обявени на 1 юли 2010 г. Общият ресурс по двете схеми е 72.7 млн. лева. Собственият принос на бенефициентите трябва да бъде задължително 5%. До момента се изпълняват 75 договора, които са сключени през юни 2011 г.

Подписаните на 16 март договори са от резервната листа. Проектните предложения са преминали успешно оценка през миналата година, но средства за тях не са достигнали. Чрез реализираните проекти по новите 30 договора се предвижда 137 903 души да бъдат облагодетелствани от инфраструктурата за предотвратяване на наводнения. 20 256.25 линейни метра съоръжения ще бъдат изградени, а 31 591.25 метра речни корита и дерета – почистени.
За своя проект Община Кнежа ще получи безвъзмездно 964 380.55 лв. Те са корекция и подобряване на река Гостиля в централната градска част.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...