Акценти
Начало / Общество / Община Гулянци с одобрен проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020”

Община Гулянци с одобрен проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020”

През следващите 16 месеца Община Гулянци ще изпълнява проект по процедура BG05M9OP001-2.005 – Активно включване на ОП РЧР. Проекта е на стойност 385 128 лева. Той е насочен към хората с увреждания и техните семейства. Основната цел е социално, здравно и кариерно подпомагане на лицата с увреждания и на неактивните близки, полагащи грижи за тях. Процедурата ще се реализира и в двете приоритетни оси на ОП РЧР – „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места” и „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, като основните цели са: осигуряване на достъп до заетост на търсещите работа и на неактивните лица; увеличаване на броя на започналите работа безработни лица на възраст между 30 и 54 години и над 54 години; активно приобщаване  и увеличаване броя на хората с увреждания, които са започнали да търсят работа или са заети, чрез предоставяне на здравни и социални услуги.

По проекта 25 лица с увреждания ще получат услугата личен асистент за срок от 12 месеца. Кандидат-потребителите трябва да са с 90% и над 90% трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ (да не са деца), защото услугата е насочена към хора с трайни увреждания и ограничени двигателни възможности, попадащи в риск от социална изолация и нуждаещи се от помощ във всички ежедневни дейности, не само в чистотата и битовото обслужване.

Освен това на 30 лица от целевата група, т.е. хора от семейства, в които има лице с увреждане, ще бъде предоставено обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация в направленията техник-озеленител и охранител. В последствие ще бъдат подбрани според степента на потребностите 13 от тези лица, които са полагали грижи за член на семейството с увреждане и те ще бъдат назначени на работа за 6 месеца.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...