Акценти
Начало / Икономика / Общината ще търси подкрепа от МФ за осъществяване на мащабен проект от водния цикъл

Общината ще търси подкрепа от МФ за осъществяване на мащабен проект от водния цикъл

Проектът „Интегриран воден цикъл на Плевен и Долна Митрополия”, който по думите на кмета проф. д-р Димитър Стойков е най-мащабният в страната извън националните проекти,  вече е депозиран в МОСВ. Общата му стойност е 195 млн. 841 хил.лв. и той ще се финансира по схема „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води” по оперативна програма „Околна среда” 2007-213 г.

В проектното предложение  са включени за изпълнение пет обекта. Най-големият от тях е на стойност близо 39 млн. лв. и включва реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води на Плевен и Долна Митрополия  и саниране на главния канализационен колектор до нея. Друг обект е изграждането на повече от 1 200 м канализационен колектор по протежение на улиците „П.Р.Славейков”, „Константин Величков” „Парашкев Цветков” и бул. „Русе”. Предвижда се и подмяна на съществуващия водопровод по цялото трасе и 400 м топлопровод. Общата стойност на обекта е 2 млн. 726 хил.лв. Третият обект обхваща изграждане на канализационна и водопроводна мрежа на село Ясен с обща дължина между 6 -7 км. Стойността му е 16 млн. 105 хил.лв. Ще бъде изградена също около 5 км водоснабдителна и канализационна мрежа на Долна Митрополия и довеждащ колектор на стойност  27 млн. 740 хил. лв. Петият обект  е изграждане на канализационна и водопроводна мрежа на град Тръстеник, изграждане на помпена станция и довеждащ колектор. Като строителните работи само за този обект са на стойност над 50 млн.лв.

Тъй като стойността на проекта надхвърля 50 млн.лв., той ще премине през задължително одобрение от Брюксел. По тази причина на Община Плевен е предложена оперативна помощ от МОСВ за подготовка на тръжната документация, провеждане на тръжните процедури, както и за контрола на строителните работи. Предстои да бъде сключено споразумение с министерството за тези дейности, обясни проф. Стойков.

На въпрос какво е наложило първоначалната стойност на проекта да се увеличи няколко пъти, кметът обясни, че първоначалните разчети са били за стойност около 90 млн.лв. „След това се оказа, че в Ясен изграждането на канализационната мрежа трябва да стане успоредно с поставяне на нова водопроводна мрежа, за да не се налага повторно копаене за ВиК. По същия начин  използваме възможността да подменим остарялата водопроводна мрежа по трите улици в Плевен, която е етернитова и е на повече от 30 години”, обясни кметът и подчерта, че този проект е изключително важен за общината, защото, ако не бъдат изградени колекторите и пречиствателната станция до две години, ни очакват жестоки глоби от комисията по екология на ЕС, тъй като сегашната канализационна мрежа не отговаря на европейските изисквания.

Увеличаването на общата стойност на проекта обаче поставя под въпрос възможността Община Плевен  да успее сама да осигури предвиденото собствено участие, което в най-добрия случай ще надхвърли  5-6 млн. лв. Ето защо кметът проф. Стойков е поставил въпроса за помощ от Министреството на финансите.

Срокът за изпълнение на проекта е до края на 2014 г., като се очаква до края на тази година да приключи процедурата по одобряване от Брюксел и подписване на договор за изпълнение.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...