Акценти
Начало / Култура / Общината регламентира с договор изискванията си към Филхармонията и Драматичния театър

Общината регламентира с договор изискванията си към Филхармонията и Драматичния театър

Община Плевен  изпрати в Министерството на културата договорите за съвместно финансиране на дейността на Плевенска филхармония  с 265 хил. лв. годишно, и на ДКТ „Иван Радоев” – със 195 хил. лв. Документите са подписани от министър Вежди Рашидов, съобщават от общинския пресцентър.

„Успяхме да се преборим и в двата договора е заложена клауза, че след подписване на основните документи от кмета на общината и от министъра на културата, ще следват договори с директорите на културните институции Любомир Дяковски и Васил Василев. Това ще направим, за да регламентираме отношенията, свързани с получаването на тази субсидия в размер на общо близо половин милион лева годишно. В клаузите ще заложим изискване по отношение на безплатното участие на Филхармонията в честването на знакови за Плевен и България дати. Ще регламентираме и ползването на залата на театъра за нуждите на общината. Ще искаме и финансов отчет къде отиват парите, които отпускаме – и съветниците питат не веднъж, а и данъкоплатците искат да знаят за какви нужди се изразходват 195 хил. лв. за театър и 265 хил. лв. за филхармонията от общинските пари”, обясни кметът Спартански.

Той беше категоричен, че ако тези последващи договори не бъдат сключени, няма да се реализира съфинансирането. „Ако едната страна само получава пари, без да дава отчет за какво са похарчени, това не е равностойно партньорство”, каза г-н Спартански.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...