Акценти
Начало / Общество / Общината настоява за забрана на движението на тежки камиони по моста край Ясен

Общината настоява за забрана на движението на тежки камиони по моста край Ясен

проф. Димитър Стойков

Мостът край село Ясен, който поема трафикът от Плевен към София и обратно е в критично състояние и това налага предприемането на мерки за обезопасяването му. За това алармира днес на брифинг кметът проф. Димитър Стойков. Преди повече от година от Общината са подали молба за отпускане на средства за ремонт на съоръжението, като за така наречения стар мост са необходими 600 000 лв. за ремонт, а за новия 500 000 лв. Отпуснатите от правителството средства са 267 хил. лв.  Те ще бъдат насочени към ремонта на стария мост, който поема движението от Плевен към София, чието състояние е аварийно, обясни кметът. За извършване на ремонта ще се наложи отпускане на общински средства с решение на Общински съвет – Плевен.

Тъй като няма време за провеждане на обществена поръчка, от Община Плевен са се обърнали за разрешение от Агенцията за обществени поръчки да се възложи директно изпълнението на ремонта.

Така нареченият стар мост край Ясен е с изровени основи и вибрира при преминаване на автомобили по него. Преди време от Общината са поставили знаци за ограничаване на скоростта  на 30 км/ч, но те са откраднати. Това наложи да обсъдим друг начин за ограничаване на скоростта, и от фирма „Инжстрой” започнаха изграждането на бабуни и поставянето на нови знаци за ограничаване на скоростта, съобщи кметът. Днес на среща с шефа на ОДМВР – Плевен ще бъде обсъдено и предложението на Община Плевен за забрана на движението на тежкотоварни камиони над 15 тона по моста, които ще ползват обходен маршрут през село Опанец.

Същото ограничение ще важи и за другата половина на поста, който поема движението в обратната посока – от Плевен към София. Експертна комисия е установила, че той има пукнатини по една от носещите колони.

„Бих искал да отправя апел към водачите, които ползват съоръженията – в посока към Плевен и в посока към София, в името на собствената им безопасност да се съобразяват с въведените ограничения”, апелира кметът.

На брифинга днес  стана ясно, че на територията на община Плевен има проблем и с още един мост – този при село Опанец, към Стъкларския завод. Мостът е в аварийно състояние, заяви арх.Иванов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...