Начало / Култура / Общината иска собствеността на ХГ „Дарение Светлин Русев”

Общината иска собствеността на ХГ „Дарение Светлин Русев”

Кметът на Плевен Георг Спартански е изпратил писмо до областния управител Ралица Добрева и чрез  него до Министерството на културата да бъде деактувана като държавна собственост сградата на ХГ „Дарение Светлин Русев” и да бъде прехвърлена като собственост на Община Плевен.

Това ще ни даде възможност да бъдем по-свободни при поддръжката на сградата и с нейното саниране, поясни кметът Спартански. Сградата е паметник на културата  и Общината има договор с Министерството на културата за нейното управление, което значително забавя процедурите при извършване на необходими ремонтни дейности.

Преди години Общината е искала да бъде направено такова деактуване, но е получила отказ. Сега с нови аргументи ще поискам отново това да бъде направено, каза кметът.  Той съобщи, че има уверение от строителни фирми, които са готови да извършат безвъзмездно ремонтът на галерията, ако бъде облекчена разрешителната процедурата. „Радвам се, че има  такива патриоти, които са готови да влагат и в общественото, не само в личното. Надявам се Министерството на  културата да оцени това”, посочи Спартански, като допълни, че това ще даде възможност на Общината най-сетне да изпълни докрай онгажиментите си към дарителя – акад. Светлин Русев, и да бъде изграден Графичен кабинет в галерията.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...