Начало / Политика / Обществената поръчка за ремонт на улици в Плевен за близо 2 млн. лева е прекратена

Обществената поръчка за ремонт на улици в Плевен за близо 2 млн. лева е прекратена

Обществената поръчка за ремонт на уличната мрежа в Плевен за около 2 млн. лева е отменена. Това съобщи днес с притеснение председателят на БСП в Плевен Цветко Цветков. Мотив за това решение на Агенцията по обществени поръчки е, че съгласно чл. 19, ал.2, т.24 от ЗОП е получено становище от 13.08.2015 г. за осъществен предварителен контрол на решение за откриване на процедура на договаряне без обявление с № РД-10-987 от 18/06/2015 г. Видно от даденото заключение в становището става ясно, че изборът на процедура не може да се приеме за законосъобразен поради липса на достатъчно доказателства.
Поръчката, пусната от кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, е за договаряне без обявление по ЗОП и е за неотложни ремонти на група улици на територията на град Плевен. Това включва централни, квартални улици и булеварди: бул.”Русе” – от ул.”Н.Рилски” до бул.”Хр.Ботев”; улица от ОК478 до ОК176а и от ОК478 до ОК175 и съпътстваща инфраструктура (ул.”Гривишко шосе” – дублираща); ул.”Св.Кл.Охридски”- от ул.”Москва” до ул.”Десети декември”; ул.”Сан Стефано” – от ул.”Ст.Заимов” до бул.”Хр.Ботев”; ул.”Г.М.Димитров”- от ул.”Н.Геров” до разклона за жк”Сторгозия”; ул.”Д.Попов” – тротоари от ул.”Д.Константинов” до предгарова градинка; ул.”Гурко” – от ул.”Х.Димитър” до ул.”М.Дринов”; ул.”Драва” – от ул.”Добрич” до ул.”Вихър”; ул.”Странджа” – от ул.”Х.Димитър” до ул.”Гургулят”; улицата до ОДЗ 5 и бл.40 в жк”Сторгозия”.
Според описанието на поръчката, в резултат на крайно неблагоприятните климатични условия през 2014 г. и първите месеци на 2015 г. рязко се е влошило състоянието на уличната инфраструктура, намираща се на територията на град Плевен. В резултат на това общинската администрация не може да осигури нормалното и безопасно движение на моторните превозни средства и то по основни улици и булеварди на града, които са с изключително натоварен трафик. Община Плевен не разполагаше със средства за ремонт на тези пътни отсечки и поради тази причина бе изготвено предложение до Министерски съвет, чрез което бе поискано на общината да бъде отпуснат финансов ресурс, чрез който да бъде осигурена пътната безопасност по основните пътни артерии на града. Поради факта, че посочения финансов ресурс не е предвиден в бюджета на Община Плевен за 2015г., а е отпуснат едва в последния ден на месец април, възложителят не е бил в състояние да предвиди в графика за обществени поръчки за 2015г. тази дейност и съответно да проведе открита процедура. Поръчката е възложена на ДЗЗД „ОРП 2014” със седалище и адрес на управление град Плевен, представлявано от инж. Хари Димитров Найденов.
Относно изборът за провеждане на поръчката и бъдещите действия, които ще бъдат предприети, Цветко Цветков посочи, че ще се опитат да внесат питане на предстоящата сесия на Общинския съвет утре. Той обясни, че информацията за прекратяването на поръчката е публикувана едва на 19 август и не е имало технологично време кога питането да бъде отправено официално. Поради това се налага неговото внасяне като извънредно на сесията. Цветков изказа своето предположение, че този избор на поръчка е направен, за да се спести време и да се избегнат процедурите по обжалване, но сега, вместо то да бъде спестено, в най-добрия случай ремонтите ще се извършват през есенно-зимния сезон, което пък подлага на съмнение качеството на изпълнение. Председателят на местната структура на БСП изказа и своето становище, че е имало достатъчно време за обявяване на обикновена поръчка, с което пък да се избегне повторното обявяване сега. Цветков повдигна и въпроса защо при опита за пряко договаряне тази поръчка е дадена на друга фирма, а не на общинската „Инжстрой”, която не е в завидно състояние и една поръчка за 2 млн. лева би се отразила добре на дружеството.
Отговорите на тези въпроси се очакват утре, ако питанията от съветниците на БСП бъдат включени като извънредни точки.

Пенчо Карагьозов, Цветко Цветков, Любомир Буковски

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...