Начало / Общество / Обучение за дългосрочно енергийно планиране ще се проведе в Плевен  

Обучение за дългосрочно енергийно планиране ще се проведе в Плевен  

WWF-България, в партньорство с община Плевен и Фондация за земеделие и околна среда, организират на 27 юли от 10,30 ч. в Библиотека Христо Смирненски в Плевен, зала „Гена Димитрова“, обучение за формирането на устойчиви практики за дългосрочно енергийно планиране като инструмент за развитие на българските общини.

Участниците ще поставят принципните основи на дългосрочни местни енергийни цели за нисковъглеродно развитие, които водят и до решаване на проблеми като замърсяването на въздуха, но също и намаляване на разходите на общините и на домакинствата за енергия.

Сред основните лектори ще са представители на WWF които ще запознаят участниците с регионалният енергиен профил на област Плевен, механизмите и ползите от дългосрочното енергийно планиране. Те ще представят и визията на България за нисковъглеродно развитие за 2050 г., финализирана наскоро от експерти от целевите групи в рамките на проект „Panel 2050“ (Централна и Източноевропейска мрежа за устойчива енергия (ЦИМУЕ).

Друг основен акцент на обучението е справянето с проблема за замърсяването на въздуха. Лектор ще бъде д-р Александър Симидчиев от наскоро създаденото лекарско сдружение „Въздух за Здраве“ и Алианс Здраве и Околна Среда (HEAL), които имат за цел да изяснят негативните аспекти от замърсяването на въздуха върху човешкото здраве и да се ограничат последиците върху него.

Обучението е за представители на общините от област Плевен, но организаторите са поканили  и представители на бизнеса и на неправителствени организации асоциации и НПО, работещи в сферите на енергийната ефективност и на енергетиката. Целта е да се даде старт на генерирането на нови идеи и възможности за местната власт, в това число и мобилизиране на местните активни хора и организации, за постигане на реални резултати по пътя към устойчивото нисковъглеродно енергийно развитие.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...