Начало / Общество / Обучават 180 млади двойки как да се справят с родителството

Обучават 180 млади двойки как да се справят с родителството

180 млади родители от пет области в страната ще бъдат обхванати в проект „Да пораснем заедно”, по който работи Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища”. Началото на проекта беше обявен днес на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен от Даниела Димитрова, изпълнителен директор на сдружението.

В рамките на проекта ще бъдат проведени така наречените Работилници за родители, в които младите майки и татковци ще научат за особеностите на развитието и нуждите на малките деца в най-ранна възраст – от 0 до 3 години, ще споделят опит и ще получат подкрепа от специалисти, за да се справят с напрежението, съпътстващо отглеждането на малкото дете. Предвидено е провеждането на 12 уъркшопа в създадените 10 работилници в Тръговище, Враца, Благоевград, Кърджали и Разград.  Работилниците за родители ще работят по методология  и стандарти, разработени от УНИЦЕФ, обясни Даниела Димитрова. Ще се ползва и опита, натрупан  от  плевенския фонд „Читалища”, който от четири години осъществява такава подкрепа за млади родители.

Родителите, които ще се включат в проекта, ще бъдат набирани чрез инфрмационни кампании в петте града, като няма да има социален или етнически критерии при подбора им.

От утре започват и процедурите за провеждане на конкурси за набиране на специалисти – психолози и педагози, които ще работят с родителите. Предвидено и организирането на застъпнически кампании в петте града за привличане на средства за продължаване на дейностите и след приключване на проекта, обясни Димитрова.

Партньори на Сдружение „Плевенски Обществен фонд – Читалища” ще са Регионална библиотека „П.Стъпов”- Търговище, Сдружение „Темп-арт” – Враца, Сдружение център „Радост” – Благоевград, НЧ „Обединение 1913” – Кърджали и НЧ „Напредък 1901” – Разград. Техни представители присъстваха на пресконференцията и споделиха задоволството си, че ще имат възможност да работят с млади хора.

Дейностите ще завършат с провеждането на национална конференция за изграждане на неформална мрежа от работилници за родители.

Продължителността на проекта е 10 месеца. Той се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО на Европейското икономическо пространство.

 

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...