Акценти
Начало / Общество / Обсъжда се предложение за удължаване на срока за въвеждане на гарантирана минимална площ в затворите

Обсъжда се предложение за удължаване на срока за въвеждане на гарантирана минимална площ в затворите

Обсъжда се предложение за промяна в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, която да позволи удължаване на срока за задължителното въвеждане на минимална жилищна площ от 4 кв. м за затворник.  Това съобщи в Плевен комисар Борис Стратиев, директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при откриването на общежитие от затворен тип в Плевен. Сега този срок е три години, а предложението е да се удължи на пет години. Предстои исканата промяна да бъде внесена  за гласуване в парламента.

Най-късно до есента на следващата година ще бъдат изградени общежития от затворен тип към затворите във Варна и Бургас, където проблемът с пренаселеността е най-сериозен, съобщи комисар Стратиев. Те ще бъдат построени със средства по проект, финансиран по Норвежки финансов механизъм, откъдето ще постъпят 6 млн. евро.

За решаване на проблема с пренаселеността на местата за лишаване от свобода през следващата година се предвиждат законови промени, които се отнасят до начина на разпределение на осъдените в затворите в страната. „Това е най-бързата промяна, която можем да направим за облекчаване на положението с пренаселеността на затворите. Всяка друга мярка е свързана с необходимост от много средства”, обясни комисар Стратиев.

В затворите, в които не може да се осигурят полагащите се по европейските стандарти 4 кв.м на затворник,  лишените от свобода ще бъдат настанявани в най-блиския затвор със свободен капацитет. Подобна мярка се предвижда и за арестите, където ситуацията с пренаселеността е подобна.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...