Начало / Култура / Обсъждат учредяване на награда на името на Никола Ракитин

Обсъждат учредяване на награда на името на Никола Ракитин

Предложение за учредяване на национална литературна награда на Плевен, която да носи името на Никола Ракитин, ще обсъжда в заседанието си този месец Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“ в Общинския съвет. Предложението идва от поета Найден Вълчев, автор на текста на емблематичната песен „Една българска роза“. В писмото си той посочва, че въпросът е обсъждан в годините назад няколко пъти, но все не се е стигало до решение.

„Такива награди имат Свищов, Троян, Ловеч…Със Съюза на писателите се определя/изработва статутът, може да бъде безпарична, обикновено се връчва на празника на града…Наскоро пак говорихме за това с Георги Константинов, Плевен не бива да бъде чужд на тази идея“, пише  Найден Вълчев в писмото си, адресирано до кмета на Общината Георг Спартански. От своя страна той е препратил писмото до председателя на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев, посочвайки, че такива награди се учредяват с решение на местния парламент. По въпроса следва да се произнесе и Постоянната комисия по култура, тъй като става дума за статут, финансиране, критерии за връчване и т.н.

Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност“ с председател Петя Василева се събира за заседание седмицата преди редовната априлска сесия на местния парламент. Предстои насрочването на конкретната дата и час.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...