Акценти
Начало / Общество / Обсъждаме подготовката за посрещане на делегатите на Лимес конгрес

Обсъждаме подготовката за посрещане на делегатите на Лимес конгрес

Работна среща във връзка с посрещането на делегатите на Лимес конгреса в плевенска област се проведе днес. Участваха областният управител Иван Новкиришки, заместниците му арх. Бойко Балтаков и Тошко Гетов, кметът на община Плевен доц. д-р Димитър Стойков, директорът на Регионалния исторически музей Стефка Григорова, представители на общините Гулянци и Белене. Директорът на Националния археологически институт музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински каза, че в края на месец април ще има яснота колко делегати ще посетят историческия резерват Улпия Ескус в Гиген.

Програмата предвижда на 4 септември гостите да разгледат крепостта Сторгозия,  Регионалния исторически музей и други исторически забележителности на града и да нощуват в Плевен. Планирана е и  еднодневна екскурзия по маршрут Русе – Кривина – Свищов – Белене, където делегатите на конгреса ще посетят разкопките на Димум. Обсъдени бяха необходимите дейности при подготовка за посрещането на гостите.

ХХІІ Международен Лимес конгрес ще се проведе в Русе под патронажа на премиера Бойко Борисов и в него ще участват 400 делегати. Лимес конгресите са посветени на границите на Римската империя, простирала се върху три континента. До сега България не е била домакин, макар че дунавският ни бряг е бил шест столетия римска граница.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...