Начало / Спорт / Обсъдиха пилотен проект за разрешаване на нощния риболов

Обсъдиха пилотен проект за разрешаване на нощния риболов

Пилотен проект за разрешаване на нощен риболов в шест вътрешни водоема в страната и в определени участъци от река Дунав обсъдиха на среща в края на миналата седмица. На срещата в Русе присъстваха директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов, зам.-директорът по риболовния контрол д-р Кирил Делев и депутатът Пламен Нунев и риболовни сдружения, клубове по спортен риболов и любители рибари. Основната цел е била обсъждане прилагането на промените в Закона за рибарството и аквакултурите, възможностите за извършване на нощен риболов и контрола на Изпълнителната агенция.

Участниците в срещата са се обединили около предложението през 2013 год. да стартира пилотен проект за разрешаване на нощен риболов в шест вътрешни водоема в страната и в определени участъци от река Дунав. Идеята е три от водоемите да са в Северна България и три – в Южна, като за периода от 1 юни до 1 ноември да е разрешен нощния риболов. За река Дунав предложението е нощен риболов да се извършва в осветените части на градовете Силистра, Русе, Свищов, Видин, Оряхово, Никопол и Лом през периода от 1 юни до 1 декември.

До края на годината Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и представители на любителите риболовци трябва да определят 6-те водоема в страната, както и точните участъци по река Дунав, в които ще може да се извършва нощен риболов. Така ще може предложението да се внесе за одобрение от страна на Министерство на земеделието и храните и от 2013 год. експерименталният проект за извършване на нощен риболов да влезе в сила.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...