Акценти
Начало / Общество / Образува се брегови лед на реките Вит и Осъм при Търнене и Изгрев

Образува се брегови лед на реките Вит и Осъм при Търнене и Изгрев

През денонощието (от 8 часа на 20.01. до 8 часа на 21.01.) нивата на наблюдаваните реки в по-голяма част от страната са се понижавали,съобщават от Басейнова дирекция – Плевен. Регистрираните водни количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води.

Вследствие на продължителен период на ниски температури се наблюдава брегови лед на р. Черни Вит при с. Черни вит, р. Вит при с. Търнене, р. Осъм при гр. Троян, р. Осъм при гр. Ловеч, р. Осъм при с. Изгрев (Дунавски басейн) и р. Провадийска при гара Синдел (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са с колебания на речните нива са от -13 см до +20 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и през следващите два дни водните нива в целия водосбор ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

Моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водните количества на 22, 23 и 24 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност и ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...