Акценти
Начало / Крими / Образуваха досъдебни производства и проверки по сигнали за подкуп за изборите

Образуваха досъдебни производства и проверки по сигнали за подкуп за изборите

Районна прокуратура Плевен е образувала днес незабавно производство срещу известен извършител за това, че на 9 май в село Згалево дал на мъж сумата от 15 лева с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определена политическа партия, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. В хода на разследването пред съдия от Районен съд Плевен са разпитани свидетели лично от наблюдаващия делото прокурор. Извършено е претърсване в дома на извършителя, който е задържан. Незабавното производство следва да приключи в установения тридневен срок.

Също днес е започнало бързо производство по описа на Районна прокуратура Червен бряг срещу известен извършител, заловен непосредствено отново след предлагане на подкуп. Пред съдия от Районен съд Червен бряг са разпитани трима свидетели. Претърсени са домът и автомобилът на извършителя, мъжът е задържан. Бързото производство следва да приключи в седмодневен срок.

По още пет подобни сигнала е работено в последните дни.

На 9 май в Районна прокуратура Плевен е регистрирана преписка, заведена по повод постъпили от Второ РУ „Полиция” в Плевен материали, касаещи подаден сигнал за купуване на гласове за предстоящите парламентарни избори. По случая е извършена проверка от органите на полицията, при която не са установени конкретни данни за извършено престъпление.

На следващия ден в Районна прокуратура Плевен е регистрирана друга преписка. Тя е заведена по повод постъпил от Териториална дирекция „Национална сигурност” Плевен документ, съдържащ данни за купуване на гласове. Възложена е предварителна проверка.

Останалите три случая са от днес. Първият от тях е в Районна прокуратура Червен бряг, където е постъпила докладна записка от полицията в града. Става въпрос за подаден сигнал на тел.112 за купуване на гласове. Образувана е преписка, която е приключила с отказ да се образува досъдебно производство.

По факс около 16.00 часа днес е получен сигнал от гражданин от Плевен. В сигнала мъжът съобщава, че е получил сигнал за лице от Червен бряг, което отправя заплахи и раздава по 20 лева да се гласува за определена партия. Постановена е проверка, която да приключи в 24-часов срок. Малко по-късно в червенобрежката полиция гражданин подал сигнал относно събрани лични карти на лица с цел използването им в изборния ден. Сигналът е изпратен за присъединяване към материалите на преписката по по-ранния сигнал.

Днес са получени материали и в Районна прокуратура Никопол. На 10 май в 22.10 часа на телефон 112 е подаден сигнал от гражданин, че след проведено събрание на политическа партия в Никопол лице е предало на друго 20 лв. По случая е извършена проверка от органите на полицията, при която не са установени конкретни данни за опит за купуване на гласове. Преписката е приключила с отказ да се образува досъдебно производство.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...